KALP YETMEZLİĞİNİN 11 BELİRTİSİ

Kalp yetmezliği, kalp kası zayıfladığında ve vücudun kan ve oksijen gereksinimlerini karşılamak için yeterli miktarda kan pompalanmadığında ortaya çıkar.

KALP NASIL ÇALIŞIR?

Konjestif kalp yetmezliği, tıbbi yardım gerektiren kalp yetmezliğinin bir türüdür. Kalp yetmezliği ciddi bir durumdur. Ancak kalp yetmezliği olan birçok kişi, kalp yetmezliği ilaçları ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edildiğinde sağlıklı bir hayat sürmektedir.

Kalp yetmezliği nedenleri nelerdir?

Kalp yetmezliği nedenleri arasında şunlar olabilir:

♦Koroner arter hastalığı:

Kalp damarlarında kolesterol ve yağ birikintileri oluştuğunda, kalp kasına daha az kan ulaşır. Bu oluşum ateroskleroz olarak bilinir. Sonuçta göğüs ağrısı (angina) görülebilir veya kan akışı tamamen engellenirse kalp krizi meydana gelir. Koroner arter hastalığı, zamanla kalp yetmezliğine neden olabilecek yüksek kan basıncına da katkıda bulunur.

KORONER ARTER HASTALIĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Geçirilmiş kalp krizi (miyokard enfarktüsü):

Kalp krizi, kalp kasına kan sağlayan damar veya damarlar tıkandığında ortaya çıkar. Oksijen ve besin maddelerinin kaybı kalbe ait kas dokularına zarar verir. Hasar görmüş kalp dokusu da iyi kasılamaz ve kalbin kan pompalama yeteneği zayıflar.

Yüksek tansiyon(hipertansiyon):

Kontrol edilmemiş yüksek tansiyon kalp yetmezliği gelişmesi için büyük bir risk faktörüdür. Kan damarlarındaki basınç çok yüksek olduğunda kalp normalden daha kuvvetli kan pompalar. Bu, kalp üzerinde bir sıkıntı yaratır ve zamanla, kalp odacıkları daha da büyür ve zayıflar.

HİPERTANSİYON NASIL KONTROL EDİLİR?

Anormal kalp kapakçıkları:

Kalp kapakçık sorunları hastalık, enfeksiyon (endokardit) veya doğumda var olan bir kusurdan kaynaklanabilir. Her bir kalp atışı sırasında kapakçıklar açılmadığında veya kapanmadığında, kalp kası kan dolaşımını korumak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. İş yükü çok arttığında kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp kası hastalıkları:

Dilate kardiyomiyopati, hipertrofik kardiyomiyopati veya miyokardit gibi kalp kası hastalıkları ilaç veya alkol kullanımı, viral enfeksiyonlar veya bilinmeyen sebeplerden dolayı kalp kası üzerindeki herhangi bir hasara yol açıp kalp yetmezliği riskini artırır.

Doğumsal kalp hastalıkları:

Doğumda mevcut kalp defekti (konjenital kalp hastalığı) kalp ve odacıklar düzgün şekilde oluşmazsa, kalbin sağlıklı  bölümleri diğerlerinin işini telafi edebilmek için daha fazla çalışması gerekir ve bu durum kalp yetmezliğine neden olabilir.

Ciddi akciğer hastalığı:

Akciğerler düzgün çalışmadığında, kalbin vücudun geri kalanına oksijen sağlamak için daha fazla çalışması gerekir.

Şeker hastalığı:

Diyabet, kalp yetmezliği gelişme riskini arttırır. Diyabetli kişiler kanda yüksek lipid seviyelerinden dolayı hipertansiyon ve ateroskleroz geliştirirler ve her iki durumda kalp yetmezliği ile bağlantılıdır.

♦Obezite:

Obezite kalbin obez olmayan bir kişiye göre daha zor çalışmasına neden olabilir. Obez olmak aynı zamanda uyku apnesinin bir nedenidir ve kardiyomiyopatiye neden olabilir.

OBEZİTE HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

♦Uyku apnesi:

Uyku apnesi potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir uyku bozukluğudur. Nefes almadaki duraklamalar, gün boyunca şiddetli yorulmaya neden olabilir ve dikkat gerektiren görevleri yerine getirmeyi zorlaştırabilir. Uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, diyabet ve inme gibi tıbbi sorunlar için bir risk faktörüdür.

UYKU APNESİ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kalp yetmezliği belirti ve bulguları nelerdir?

1-Nefes darlığı

2-Yorgunluk

3-Baş dönmesi

4-İştah kaybı

5-Mide bulantısı

6-Öksürük (kronik öksürük)

7-Wheezing (hırıltılı solunum)

8-Ödem (bacaklarda, karında şişme)

9-Kafa karışıklığı (konfüzyon)

10-Artmış kalp hızı

11-Göğüs ağrısı

Kalp yetmezliği tanısı nasıl konur?

İlk planda doktorunuzun yapacağı fizik muayene, şikayetleriniz ve belirtileriniz ile ön tanı olarak düşünülebilir.

Kan testleri, akciğer röntgeni, elektrokardiyogram, ekokardiyogram, eforlu test, radyonukleoid ventrikülografi, kardiyak kateterizasyon ve manyetik rezonans gibi tanı yöntemleri kullanılarak tanı konur.

Bunu da Okuyun

TALASEMİ NEDİR? TALASEMİ TESTLERİ NELERDİR?

Talasemi; vücutta normalden daha az hemoglobin ve daha az kırmızı kan hücresi bulunması ile karakterize ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.