Sedef hastalığı, derinin kronik tekrarlayıcı, kızarıklık şeklinde kendini gösteren bir rahatsızlığıdır. Derinin üst tabakası kalınlaşır, büyür ve sedef renginde kabuklanmalar görülür. Sedefli hastanın cildi normalden daha hızlı büyür. Sedef hastalığı tıp dilinde psoriasis olarak adlandırılır.
15-35 yaş arasında sık olmakla birlikte herkesi etkileyebilir. En sık diz, dirsek, saçlı deri ve genital bölgede olmasına rağmen vücudun her yerinde de görülebilir. Şiddeti kişiden kişiye değişebilir.
Tipik olarak kırmızı, sınırları keskin bir zemin üzerinde beyaz kabuklanmalar görülür. Egzema ve alerjik cilt hastalıkları ile karıştırılabilir.
Sedef hastalığı ömür boyu sürebilen bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı değildir.
Sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinemese de ailesel özellik ve bağışıklık sisteminin vücuda verdiği tepki hastalığın oluşmasında etkilidir.
Bunun yanında hastalığı tetikleyen bazı durumları aşağıda bulabilirsiniz:
1-Stres:
Stres sedef hastalığının en büyük tetikleyicisidir. Mümkün olduğunca stresi azaltmak sedef hastalığı ile mücadelede önemlidir.
2-Güneş yanığı:
Fazla miktarda güneş ışığına maruz kalmak sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir.
3-Soğuk ve kuru hava:
Soğuk ve kuru iklim koşulları sedef hastalığının önemli bir tetikleyicisidir. Bunu önlemek için cildin nemlendirilmesi gerekmektedir.
4-Alkol:
Yapılan çalışmalar alkolün sedef hastalığının ilerlemesine neden olduğunu göstermiştir.
5-Enfeksiyonlar:
Streptokok bakterilerinin neden olduğu boğaz enfeksiyonları, Candida (bir çeşit maya) enfeksiyonları ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilir.
6-İlaç tedavileri:
Kalp ve tansiyon ilaçları (Beta blokerler), steroidler, sıtma ilaçları ve bazı psikiyatrik ilaçların (lityum)sedef hastalığını arttırabileceği belirtilmektedir.
7-Cildin tahriş olması:
Ciltte yaralanmalar, cildin tıraş sırasında tahriş olması ve dövmeler sedef hastalığının tetiklenmesine neden olabilir.
Sedef hastalığının arttırabilecek etkenlerin tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir fakat en azından bu etkenleri minimuma indirmeye çalışmak sedef hastalığının alevlenmesini engelleyecektir.