HER ANNE BABANIN BİLMESİ GEREKEN ÇOCUKLUK ÇAĞI HASTALIKLARI NELERDİR?

aileAşılar keşfedilmeden önce çocuklarda görülen hastalıklar hem çok daha ağır geçmekte hem de çok daha sık görülmekteydi.

Artık günümüzde aşılar sayesinde hastalıklar daha hafif atlatılmaktadır. Örneğin polio (çocuk felci) hastalığı aşılar sayesinde artık ülkemizde görülmemektedir.

 

Aşağıda  çocukluk çağında en sık görülen anne babaların farkında olması gereken hastalıkları bulabilirsiniz.

1-Kızamık:

Kızamık aşısı yapılan çocuklarda kızamık görülme ihtimali çok düşüktür. Enfeksiyon  ateş, burun akıntısı ve öksürük ile başlar. Bu belirtiler geçtiğinde vücutta döküntüler ortaya çıkar. Kızamığın en önemli belirtisi ağızda Koplik lekeleridir. Bu lekeler kırmızı dilin üzerinde tuz dökülmüş görüntüsü gibi beyaz lekelerdir. Çoğu çocuk iki haftada iyi olur ancak bazen pnömoni veya başka komplikasyonlar görülebilir.

2-Kabakulak:

Kabakulak aşısı geliştirilmeden önce çok yaygın olarak görülen başka bir çocuk hastalığıdır. Enfeksiyon genellikle semptomlara neden olmaz; ancak klasik işareti kulak ve çene arasında şişen bezlerdir. Aşılanmamış bireylerde kabakulağa yakalama oranı 9 kat daha yüksektir.

3-Kızamıkçık:

Kızamıkçık genellikle ciddi bir problem oluşturmayan hafif bir virüs enfeksiyonudur. Bununla birlikte eğer hamile bir kadın enfekte olursa bebeğe zarar verebilir. Belirtileri ateş ve döküntüdür. MMR adı verilen standart bir çocukluk çağı aşısı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalığına karşı koruyucudur.

4-Boğmaca:

Boğmaca Bordetella pertussis adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Enfeksiyon nezle gibi başlar, daha sonra boğulur tarzda öksürük, iç çekmeler ve kusma nöbetleri ile karakterizedir. Antibiyotikler tedavide yararlı değildir. Aşılama önemlidir.

Boğmaca aşısı ne zaman yapılır?

5-Difteri:

Halk arasında kuşpalazı olarak bilinen Corynebacterium diptheria bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Burun, boğaz, göz ve kulakta görülebilir. Belirtileri boğaz ağrısı, yutma zorluğu, burun akıntısı olabilir. Ateş görülmeyebilir. Difteriden şüphelenildiğinde çocuk hemen doktora götürülmelidir.  Koruyucu olarak  difteri aşısı okul öncesi çocuklara yapılmalıdır.

6-Su çiçeği:

Su çiçeği varicella zoster virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İçi su dolu kabarcıklar zamanla kabuklanır ve dökülür. Beraberinde ateş ve kaşıntı vardır.

Su çiçeği nasıl anlaşılır?

7-Kızıl:

Çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyondur ve etken A grubu streptokoklardır. Vücutta, ağız, dil ve yüzde parlak kırmızı lekeler oluşur. Ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma diğer bulgulardır.

8-Rotavirüs:

Etkin aşısı bulunmadan önce rotavirüs küçük çocuklarda ishale bağlı ölümlerin en büyük nedeni olmuştur. Başlıca semptomlar kusma ve bebeklerin çok çabuk dehidrate olmasına neden olabilecek sulu ishaldir. Aşı uygulamalarından sonra yeni rotavirüs vakalarında belirgin bir azalma olmuştur.

9-El ayak ağız hastalığı:

El ayak ağız hastalığı, ağız içi, avuç içi, kalçalar ve ayak tabanlarında içi su toplamış kabarcıklar ile birlikte bir ateşin görüldüğü bir hastalıktır. Kızarıklıklar ve kabarcıklar 3 ile 7 gün arasında iyileşir.

El ayak ağız hastalığı hakkında bilmeniz gereken 5 şey

10-Konjonktivit:

Gözlerde yanma,yaşarma, kızarma,kanlanma ve kaşıntı konjonktivit belirtileridir. Genellikle soğuk algınlığıyla aynı virüslerin neden olduğu konjonktivit okullarda ve kreşlerde hızla yayılır.

Alerjik konjonktivit nedenleri, belirtileri ve tedavisi

11-Beşinci hastalık:

Tokatlanmış yanak hastalığı olarak da adlandırılan beşinci hastalık yüz,kol ve bacaklarda parlak kırmızı döküntülere neden olur. Etken insan parvovirus B19 virüsüdür.

12-Kawasaki hastalığı:

Kawasaki hastalığı çoğunlukla 5 yaş altı çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Belirtileri arasında yüksek ve uzun süreli ateş (5 günden fazla sürer),  el ve ayaklarda şişme, kızarıklık, gözlerde kanlanma mevcuttur. Tedavi edilmezse hastalık kalbe zarar verebilir.

13-Menenjit:

Menenjit beyin ve omurilik çevresindeki dokunun enfeksiyonudur. Gençlerde ve yetişkinlerde başlıca semptomlar baş ağrısı, ateş ve boyun sertliğidir. Küçük çocuklarda grip benzeri semptomlar veya aşırı sinirlilik görülebilir. Viral menenjit genellikle hafif olmakla birlikte bakteriyel menejit hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Bazı bakteriyel menenjit etkenlerini önlemek için aşılar mevcuttur.

Menenjit neden olur?

14-Beta streptokok enfeksiyonu:

Halk arasında beta mikrobu olarak adlandırılan A grubu beta hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyondur. Tedavi edilmeyen A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonları ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Beta mikrobu nedir?

15-Reye Sendromu:

Reye sendromu su çiçeği veya grip gibi yakın zamanda viral enfeksiyon geçiren çocuklarda görülür. Böyle bir enfeksiyonu tedavi etmek için aspirin kullanmak  Reye sendromu gelişme riskini arttırır. Reye sendromunun ilk belirtisi genellikle kusmadır. Bunu huzursuzluk veya agresif olma hali takip eder. Daha sonra çocuklarda uyku hali ve bilinç bulanıklığı görülebilir. Takibinde nöbet veya koma görülebilir.

16-İmpetigo:

İmpetigo başka bir bakteriyel deri enfeksiyonudur. Çoğunlukla deride küçük kabarcık kümeleri ve sonrasında sarı renkte bir kabuklanma oluşturur. Lezyonlara dokunmak enfeksiyonu vücudun diğer kesimlerine veya diğer insanlara yayabilir. Genellikle stafilokok bakterilerden kaynaklanır ancak aynı zamanda streptokok bakterileri de sebep olabilir. İmpetigo 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Antibiyotiklerle tedavi edilirse yaralar genellikle iz bırakmadan iyileşirler.

17-RSV:

Bronşiolit ve pnömoninin başta gelen etkenlerinden biri respiratory syncytial virus kısaltması olan RSV’dir. Enfeksiyon ateş, burun akması ve öksürük gibi grip benzeri belirtilerle başlar. RSV enfeksiyonunu ilk defa geçiren küçük çocukların % 40’ında fark edilebilir wheezing gelişir ve % 2 kadarını hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekebilir. RSV daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde daha hafif olma eğilimindedir.

18-Kulak enfeksiyonları:

Küçük çocuklar işitme tüplerinin küçük olmasından dolayı kulak enfeksiyonlarına eğilimlidir.  Bu tüpler kulak yolunu boğaza açılmasını sağlar ve inflamasyon nedeniyle tıkanabilir. Bu tıkanıklıklar orta kulakta kulak zarının arkasında sıvı birikmesine ve mikropların üremesine neden olur. Semptomlar ateş, çocukta huzursuzluk ve ve kulak ağrısıdır. Birçok kulak enfeksiyonu virüslerden kaynaklanır ve kendiliğinden iyileşir.

19-Sarılık:

Sarılığın farklı türleri mevcuttur. Yenidoğanda görülen sarılık türü fizyolojiktir ve zamanla geçer. Çocukluk döneminde en sık görülen sarılık tipi hepatit A virüsüne bağlı sarılıktır. Hepatit A virüsü kirlenmiş sular, yiyecekler, iyi pişmemiş sebzelerle ağız yoluyla bulaşır. Belirtileri bulantı,kusma, iştahsızlık, halsizlik, göz beyazında sararma ve idrarın renginin çay renginde olmasıdır. Hepatit A hastalığından korunmanın en iyi yolu aşılanmadır.  Bebeklere 18.ay ve 24. ayda olmak üzere 2 doz hepatit A aşısı yaptırılmalıdır.

Bunu da Okuyun

DİSLEKSİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Disleksi, okuma, yazma ve heceleme sorunlara neden olabilen yaygın bir öğrenme zorluğudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.