E.coli 0157:H7 olarak adlandırılan bakteri gıda zehirlenmesine neden olan gıda kaynaklı bir patojendir.
Escherichia coli (E. coli), Gram-negatif, çubuk şeklinde, fakültatif anaerop bir bakteridir. Bu mikroorganizma ilk kez Theodor Escherich tarafından 1885 yılında tanımlanmıştır. Çoğu E. coli suşu insan ve hayvanların gastrointestinal sisteminde normal bir flora elemanı olarak zararsız bir şekilde yaşar.
Bununla birlikte, çeşitli yollarla hastalık yapıcı (patojenik) formlara dönüşen E. coli suşları bulunmaktadır.
Bunlar arasında Enterohemorajik E. coli (EHEC), insanlarda Shiga toksini üreterek hemorajik kolite ve hayatı tehdit eden hemolitik üremik sendroma neden olan patojen E. coli suşları olarak tanımlanmaktadır.
E.coli O157: H7, EHEC’nin en sık izole edilen serotipidir.
E.coli O157: H7 ilk kez 1982’de Oregon ve Michigan’daki (ABD) kanlı ishal salgınlarıyla ilişkili bir insan patojeni olarak tanımlanmıştır ve aynı zamanda 1983 yılında hemolitik üremik sendrom vakalarıyla bağlantılı olduğu gösterilmiştir. O zamandan beri EHEC ile ilişkili birçok salgın ABD’de bildirilmiş ve E. coli O157: H7 en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biri haline gelmiştir.
E.coli O157: H7, somatik (O) antijen 157 ve flagella (H) antijeni 7’yi ifade eder.
Sığırlar, E. coli O157: H7’nin ana kaynağıdır ve bu konak ev sahibi genellikle bu mikroorganizmayı taşırken asemptomatiktir(her hangi bir belirti görülmez).
Bunun dışında koyun, keçi, domuz ve hindi gibi hayvanların dışkılarında da E. coli O157: H7 saptanabilir.
E.coli O157:H7 nasıl bulaşır?
E.coli O157: H7 enfeksiyonlarının en sık bulaşma yolu bakteri bulaşmış (kontamine) yiyecek ve su tüketimi yoluyla olur.
Bununla birlikte, doğrudan kişiden kişiye (özellikle de çocuk gündüz bakımevlerinde) ve hayvanlardan insanlara da bulaşabilir.
Sığırlar, E. coli O157: H7‘nin doğal kaynağıdır. Sağlıklı sığırların %1 -% 50’si herhangi bir zamanda dışkılarında E. coli O157: H7‘yi taşır ve çevreye yayarlar.
Kontamine kıyma E. coli O157: H7 salgınları için en yaygın aracıdır. Et ürünleri kesim sırasında kontamine olabilir ve sığır etinin kesim ve parçalama işlemi sırasında patojen etin yüzeyinden içeriye aktarılabilir.
Sığır eti iyi pişirilmemişse bakteri hayatta kalabilir.
Buna ek olarak, sığır eti dışında E. coli O157: H7 vakaları ile bağlantılı olan çeşitli kontaminasyon yolları mevcuttur. Pastörize edilmemiş süt, içme suyu, salam, marul, turp filizi, taze ıspanak ve elma sirkesi gibi ürünlerin de E. coli O157: H7 vakaları ile bağlantılı oldukları bulunmuştur.
E.coli O157:H7 bulaşı nasıl önlenir?
E.coli O157:H7’ye bağlı enfeksiyonların önlenmesinde, kontrol önlemleri ve iyi hijyen uygulamaları önemlidir. Bunlar:
1-Yemek yemeden veya yiyecek hazırlamadan önce, tuvaleti kullandıktan sonra, bebek bezleri değiştirildikten sonra veya ishalli hastaların temizliğinden sonra eller iyice yıkanmalıdır.
2-Etler yenmeden önce iyi pişirilmelidir.
3-Çiğ et ve diğer hayvansal ürünlerin hijyenik olarak taşınması, hazırlanması ve depolanması ve çiğ etlerin ve bunları tutan araçların pişmiş et veya hazır yiyeceklerle temas etmemesine dikkat edilmelidir.
4-Ev veya çiftlik hayvanlarıyla veya toprakla temastan sonra eller iyice yıkanmalıdır.
5-Çiğ meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı ve kabukları soyularak tüketilmelidir.
6-Pastörize edilmemiş süt (inek memesiyle temas sonrası bulaşabilecek) tüketmekten kaçınılmalıdır.
7-Havuz veya kamuya açık tesislerde yüzerken su yutulmamalıdır.
E.coli O157:H7 nasıl tedavi edilir?
E.coli O157: H7‘nin yol açtığı enfeksiyonlu hastaların çoğunda spesifik bir tedavi uygulanmamakta ve tamamen iyileşme görülmektedir; ancak şiddetli ishal durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Sıvı kaybının önlenmesi önemlidir.
Antibiyotikler genellikle komplikasyon gelişme riskini artırabileceğinden bu enfeksiyonun tedavisinde önerilmez.