Hemoroit anüs veya rektumun alt ucundaki venlerin genişlemesidir. İç ve dış olmak üzere 2 tip hemoroit vardır. İç hemoroit anüsün içinde gelişirken, dış hemoroit anüsün dışında gelişir ve aynı zamanda mayasıl ve basur olarak da adlandırılır. Dış hemoroitler daha yaygın görülür ve daha sıkıntılı olan türüdür. Hemoroitler ağrılıdır, ciddi kaşıntıya yol açabilir ve oturma zorluğuna neden olabilir.
Hemoroit Nasıl Gelişir?
Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte bazı etkenlerin oluşmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Bunlar:
-Bağırsak hareketleri sırasında gerilme
-Kronik kabızlık
-Uzun süre tuvalette oturma
-Gebelik
-Ailede hemoroit hikayesinin olması
Hemoroit Belirtileri Nelerdir?
-Anüs çevresinde aşırı kaşıntı
-Anüs çevresinde ağrı
-Anüste kaşıntılı bir çıkıntı
-Tuvalete çıktıktan sonra kanama
Hemoroit Tanısı Nasıl Konur?
Hemoroit tanısı doktorunuzun yapacağı rektal muayane ile konabilir, eğer doktorunuz daha ileri bir tetkike gerek duyarsa sizden sigmoidoskopi yaptırmanızı isteyebilir. Sİgmoidoskopide küçük bir kamera yardımıyla iç hemoroitler görülmeye çalışılır.
Hemoroit Tedavisi Nasıldır?
Ağrıyı azaltmak için her gün 10 dakika ılık suda oturma banyosu yapılabilir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici, kaşıntı ve rahatsızlığı azaltmak için kremler kullanılabilir.
Diyette lif oranı yüksek gıdalara yer verilmesi gerekmektedir. Tam buğday, yulaf unu, kara buğday, havuç, buğday kepeği liften zengin besinlerdir. Lifli gıdalar dışkının yumuşaması ve dolayısıyla bağırsaktan geçişini kolaylaştıracaktır.
Evde uyguladığınız yöntemlerle hemoroit şikayetlerinizde bir değişiklik olmazsa doktorunuza muayene olmalısınız. Doktorunuz bant ligasyon işlemi denen bir yöntemle hemoroitin çevresine lastik bir bant yerleştirir ve kan akımını keserek hemoroitin kanlanması engellenir.
Bant ligasyon işlemi uygulanamayan durumlarda hemoroitin içine kimyasal bir madde verilerek hemoroitin nedbeleşmesi sağlanır.