ÜLSERATİF KOLİT NEDİR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 ülseratif kolit tedavisi ne kadar sürer, ülseratif kolit bitkisel tedavi ,ülseratif kolit bitkisel tedavi ,ülseratif kolit diyeti, ülseratif kolit tedavisi, ülseratif kolit belirtileri, ülseratif kolit ameliyatıÜlseratif kolit sindirim sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Ülseratif  kolit özellikle kolonu tutan ülser ve açık yaralarla seyreder.

Ülseratif kolit belirtileri nelerdir?

İshal. Bazı hastalar 15-20 kez tuvalete çıkabilir ve bazen gece tuvalet ihtiyacı ile uyanabilir.

Rektal kanama.

Karın ağrısı.

Kabızlık. İshale göre daha nadir görülen kabızlık kolonun tutulduğu yere göre görülebilir.

İştah kaybı.

Ateş. Ciddi vakalarda görülebilir.

Kilo kaybı.

Anemi. Kırmızı küre sayısının azalması sonucu kansızlık.

Ülseratif kolit nasıl tedavi edilir?

Hastalığın bulguları bazen diyet değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir fakat çoğu zaman şikayetlerin tekrar ortaya çıkmaması için ilaç veya cerrahi tedavi gerekebilir.

İlaç tedavisi:

İlaç tedavisinin amacı hastalığın alevlenmesini ve tekrarlamasını engellemektir. Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan 4 tip ilaç tedavisi mevcuttur.

1-Aminosalisilatlar:

Hafif veya orta şiddetteki ülseratif kolit asprin benzeri aminosalisat veya 5-ASA adı verilen ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar hastalığın tekrarlanmasını önlemek amacıyla ağızdan veya rektal yolla kullanılır.

2-Kortikostreoidler:

Kortikosteroidler tek başına veya diğer tedavilerle birlikte hastalığın alevlenmesini önlemek amacıyla kullanılır. Şikayetlerin şiddetli olduğu durumlarda damardan uygulanabilir fakat steroid tedavisinin yan etkilerinden dolayı uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

3-İmmünsupresifler:

İmmünsupresif ilaçlar bağışıklık sistemini (immün sistem) baskılayan ilaçlardır. Diğer ilaç tedavileri hastalığı tedavi etmede veya kontrol altına almada yetersiz kaldığında tek başına ya da diğer ilaçlarla birlikte kullanılır.

4-Biyolojik ilaçlar:

Biyolojik ilaçlar inflamatuar yanıt ile ilgili spesifik proteinlere (sitokinler) müdahale amacıyla kullanılan ilaçlardır.

Cerrahi tedavi:

Ülseratif kolit hastalarının %25-40’ı ilaç tedavisine cevap vermeyebilir. Bu hastalarda cerrahi gerekli olabilir. Cerrahi tedavinin yöntemi hastalığın ciddiyetine göre değişir. Ülseratif kolitte uygulanan iki cerrahi yöntemi; restoratif proktokolektomi ve total proktokolektomidir.

Restoratif proktokolektomi, kalın bağırsak ve rektumun tamamen çıkarılarak ince bağırsağın anüse bağlanması işlemidir.

Total proktokolektomi işlemi ise kalın bağırsak ve rektumun çıkarılmasıdır.

Bunu da Okuyun

DÜŞÜK TESTOSTERON DÜZEYİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Testosteron, öncelikle testislerde üretilen erkeklerde baskın olan bir cinsiyet hormonudur ve yeterli testosteron üretilememesi hipogonadizm ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.