10 MADDEDE KALP HASTALIKLARI HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

1-Kalp hastası olmanız ancak ailenizde kalp hastası varsa mümkündür.

Koroner arter hastalığının gelişmesinde genetiğin rolü vardır fakat kalp rahatsızlıklarının yüzde 90’ı yanlış diyet, sigara kullanımı ve az veya hiç egzersizin olmadığı bir yaşam tarzından kaynaklanmaktadır. Bu yaşam tarzı  kolesterol ve diğer zararlı yağların seviyesini artırabilir, kan basıncınızı artırabilir ve metabolik sendrom veya tip 2 diyabet geliştirmesine neden olabilir ve bunların hepsi de kalp rahatsızlığı riskinizi yükseltir.

Genetik olarak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yatkın iseniz, kalbiniz için sağlıklı bir yaşam tarzı izlemeniz ve bu tehlikeli risk faktörlerini kontrol altına almaya yönelik ilaçlar almanız gerekir.

METABOLİK SENDROM NEDİR?

2- Yeterli düzeyde iyi kolesterolünüzün olması kötü kolestrolünüzü baskılar.

Yüksek miktarda iyi kolesterolün yüksek kötü kolestrol düzeylerinin etkisini azaltacağı düşünülmekteydi ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar bunun böyle olmadığını göstermektedir. Hem “iyi” yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü ve “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü içeren toplam kolesterole bakmak yerine, doktorlar artık LDL kolestrol üzerinde yoğunlaşmaktalar. Yüksek bir HDL düzeyi kesinlikle iyi olmasına rağmen, hala kalp krizi, felç ve diğer sorunlara yol açabilen kolestrol içerdiği anlamına gelmektedir.

HDL KOLESTEROL NEDİR?

3-Yalnız diyet yoluyla çok yüksek LDL kolestrol seviyesini düşürebilirsiniz.

LDL düzeyiniz çok yüksekse, bunu düşürmek için bir statin veya başka bir kolesterol düşürücü ilaca ihtiyacınız olacaktır. Çünkü karaciğer vücudunuzdaki kolesterolün yaklaşık yüzde 75’ini yapar ve diyet sadece yüzde 25’ten sorumludur. Sağlıklı bir diyet LDL’yi biraz düşürebilir ancak çok yüksek LDL’ye ve koroner arter hastalığı hikayesine sahipseniz kolestrol düşürücü ilaç ilavesi önem kazanacaktır.

ATORVASTATİN VE SİMVASTATİN NEDİR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

4-Tansiyonunuz yüksekse bunu hissedersiniz.

Yüksek tansiyon(hipertansiyon) sessiz katil olarak da tariflenebilir çünkü hipertansiyon genellikle bir kalp krizi veya inme oluşturana kadar belirti vermeyebilir.

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMENİN DOĞAL YOLLARI

5-Yağlar kalbiniz için kötüdür.

Gıdalarımızda farklı yağ formları bulunur ve hepsi kötü değildir. Yapay olarak yapılmış trans yağlar, kısmen hidrojene yağlar da denir, sağlığımız için en kötü yağ formudur. 

Sağlıksız doymuş yağların sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağlarla değiştirilmesi LDL düzeylerini gerçekten düşürebilir.

6-Bazı süper gıdalar kalp rahatsızlığını önler.

Bazı diyetler uygulanabilir ancak hiçbir besin kalp hastalığını tek başına önleyemez. Yaban mersini, nar, ceviz ve balık gibi besinler kalp sağlığına faydalı olsa da kalp hastalığına yakalanmanıza engel olmaz. Bununla birlikte, kepekli tahıl, bakliyat, balık, sebze, meyve ve zeytinyağı gibi tekli doymamış yağların bulunduğu Akdeniz Diyetinin kalp rahatsızlığı riskini azalttığı gösterilmiştir.

AMERİKAN KALP DERNEĞİNİN DİYET VE YAŞAM TARZI ÖNERİLERİ

7- Haftalık 2-3 saatlik güçlü egzersiz kalp sağlığınızı garanti altına alacaktır.

Koroner arter hastalığına bağlı ölüm riskinizi azaltmak için haftada beş altı seanslık ılımlı bir egzersiz faydalı olacaktır.

Bunun için bir savaşçı gibi aşırı egzersize ihtiyacınız yok fakat en azından koltuğunuzdan kalkıp hareket etmeniz gerekiyor. Asansör yerine merdivenleri kullanmanız, yürüyüş yapmanız, bahçede çalışmanız kalbiniz için faydalı olacaktır. Günde 30 dakikalık bir etkinlik gerçekleştirmeyi hedefleyin. Kalbiniz size minnettar kalacaktır.

GÜNDE 30 DAKİKA EGZERSİZLE VÜCUDUNUZ NASIL DEĞİŞİR?

8-Bypass ameliyatı ve stent uygulaması koroner arter hastalığını düzeltecektir.

Bypass ameliyatı ve stentleme birincil veya ikinci kalp krizinin önlenmesine yardımcı olur ve kendinizi daha iyi hissettirirken, koroner arter hastalığını tedavi etmez. Arterlerde tıkanmaya neden olan süreç devam ettiği müddetçe hastalık riski devam eder.

KORONER ANJİYOPLASTİ VE STENT NEDİR, NASIL YAPILIR?

9-Stent, bypass ameliyatından daha güvenlidir.

Hiç şüphe yok ki koroner arter bypass ameliyatı büyük bir ameliyattır. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirildiğinde, operasyon riski yüzde 1’den daha azdır. Bypass ameliyatından daha az invaziv olan ve hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlayan stentleme de aynı şekilde güvenlidir.

10- Kadınların kalp rahatsızlığı konusunda endişelenmesine gerek yoktur.

Aslında kadınlar arasında ölüm nedeni meme kanserinden çok kalp hastalığına bağlıdır. Erkekler koroner arter hastalığına yakalanma eğilimindedir ve kadınlardan daha genç yaşlarda kalp krizi geçirirler. Ancak menopozdan sonra, kadınlarda da kalp krizi riski artar ve erkeklerle aynı seviyeye gelir.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.