ATRİYAL FİBRİLASYON NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Atriyal fibrilasyon (AFib veya AF), kan pıhtılaşması, inme, kalp yetmezliği ve diğer kalp kaynaklı komplikasyonlara neden olabilecek düzensiz kalp atışlarıdır(aritmi).

Atriyal fibrilasyon neden olur?

Atriyal fibrilasyonun nedeni her zaman bilinemeyebilir. Nedenleri arasında, uzun süren, kontrol edilemeyen yüksek kan basıncı ya da koroner arter hastalığı gibi diğer koşullardan kaynaklanan kalbin elektrik sistemi hasarının sonucudur. AF, kalp cerrahisinden sonra da en sık görülen komplikasyondur.

AF sırasında ne olur?

Normalde, kalp kasılır ve düzenli bir vuruşla rahatlar. Atriyal fibrilasyonda, kalbin üst odaları (atriyum), kanı ventriküllere taşımak için etkin biçimde atmak yerine düzensizce atar. Atriyal fibrilasyon sırasında kalpteki iki üst oda (atriyum), kalbin iki alt odacığı (ventriküler) ile koordinasyonun dışında, kaotik ve düzensiz olarak çalışır.

AF belirtileri nelerdir?

AF’nun en sık görülen belirtisi adeta titreyen ve çırpınan şekilde bir kalp atımının varlığıdır.

Diğer bulgular şunlar olabilir:

Genel yorgunluk

Hızlı ve düzensiz kalp atışları

Baş dönmesi

Nefes darlığı ve kaygı

Bayılma 

Egzersiz yaparken yorulma

Terlemek

Göğüs ağrısı veya basınç

Atriyal fibrilasyon epizodları gelip geçebilir. Eğer geçici olmazsa tedaviye ihtiyaç duyulan atriyal fibrilasyon gelişebilir. Atriyal fibrilasyonun kendisi genellikle hayati tehlike oluşturmasa da bazen acil tedavi gerektiren ciddi tıbbi bir durum olabilir.

AF tanısı nasıl konur?

Atriyal fibrilasyonun tedavisinde başarı doğru tanı konması ile başlamaktadır. Atriyal fibrilasyonu teşhis etmek için doktorunuz belirti ve bulguları gözden geçirir, tıbbi geçmişinizi inceler ve fizik muayene yapar.

Doktorunuz tanı koymak aşağıdakileri içeren testleri ister:

-EKG:

EKG NEDİR?

-Holter moniterizasyon:

Taşınabilir bir EKG cihazı ile kalp ritimleriniz 24 saat boyunca kaydedilir.

-Ekokardiyogram:

Ses dalgaları kalbi görüntülemek için kullanılır. Ses dalgaları kalbinize göğsünüzde tutulan çubuk benzeri bir cihazdan (transtorasik ekokardiyogram) yönlendirilir.

-Kan testleri:

Kan testi doktorunuzun, tiroid problemlerinizi veya kanınızdaki atriyal fibrilasyona neden olabilecek diğer nedenleri ayırt etmesine yardımcı olur.

-Efor testi:

Bu test egzersiz yaparken kalbinizi incelemeye yarar.

-Akciğer grafisi:

Röntgen görüntüleri doktorunuzuna akciğerler ve kalbinizin durumunu görmesine yardımcı olur. Doktorunuz atriyal fibrilasyon dışındaki belirtileri ve semptomları anlamak için akciğer grafisi isteyebilir.

En uygun atriyal fibrilasyon tedavisi, atriyal fibrilasyonun ne kadar sürdüğüne, semptomların sizi ne kadar etkilediğine ve atriyal fibrilasyonun altında yatan nedene bağlı olacaktır.

Genel olarak, atriyal fibrilasyonun tedavi hedefleri şöyledir:

♦Kalp ritmini normal hale getimek ve kalp hızını kontrol etmek

♦Kan pıhtısını önlemek

♦İnme riskini azaltmak

AF nasıl tedavi edilir?

Doktorlar, atrial fibrilasyonun altında yatan nedene ve süresine bağlı olarak kardiyoversiyon denilen bir prosedürü kullanarak kalbinizi düzenli ritmine (sinüs ritmine) getirebilirler.

Kardiyoversiyon iki şekilde yapılabilir:

Elektriksel kardiyoversiyon: Bu kısa prosedürde, göğsünüze yerleştirilen yamaları veya yamaları kullanarak kalbinize bir elektrik çarpması iletilir. Şok, kalbin elektriksel aktivitesini anında durdurur.

Kalbin tekrar normal ritmine geri dönmesi beklenir. İşlem sırasında sedasyon yapılır, bu nedenle elektrik çarpmasını hasta hissetmez. Doktorunuz, işlemden önce normal sinüs ritmini  düzeltmeye yardımcı olacak ilaçlar (anti-aritmikler) verebilir.

Medikal kardiyoversiyon: 

Bu kardiyoversiyon türünde normal sinüs ritmini geri getirmek için anti-aritmik adı verilen ilaçlar kullanılır.

Kateter ve cerrahi işlemler:

Bazen atriyal fibrilasyonu kontrol etmek için ilaçlar veya kardiyoversiyon işe yaramaz. Bu gibi durumlarda, doktorunuz, kalp dokusunu tahrip edici elektrik sinyallerine neden olan alanı tahrip etmek ve kalbinizi normal ritmine döndürmek için bir işlem uygulayabilir. Bu seçenekler şunları içerebilir:

Katater ablasyon:

Katater ablasyon ilaç tedavisinin etkili olmadığı duurmlarda uygulanan bir seçenektir. Bacak veya boyun damarları içine yerleştirilen kataterlerle (ince borucuklar) kalbe ulaşılır ve kalp dokusunda ritim bozukluğuna neden olan odaklar yok edilmeye çalışılır.

Aritmi ile ilgili geniş bilgiyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

ARİTMİ NEDİR, NEDEN OLUR, TEDAVİ YÖNTEMLERİ NEDİR?

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.