Testosteron hem erkeklerde hem de kadınlarda üretilen fakat esas olarak erkeklik hormonu olarak bilinen bir hormondur.
Cinsel performans, üreme fonksiyonları, kaslarım kütlesel gelişimi ve agresifi rekabetçi davranışlar gibi erkeklere özgü davranışların gelişmesinden sorumludur.
Testosteronun yavaş yavaş düşmesi yaşlanmanın normal bir parçasıdır; bazen “andropoz” ya da “erkek menopozu” olarak adlandırılır. Birçok erkek için, bu önemli bir sorun veya belirtiye neden olmaz. Bazıları kas kütlesinde azalma, depresyon veya cinselliğe olan ilginin azalması görülebilir.
Düşük testosteron seviyesi bazı insanlarda daha küçük ve daha yumuşak testisler, daha büyük göğüsler, kasların zamanla zayıflaması ve vücut kıllarında zamanla azalma gibi değişikliklere neden olabilir.
Düşük testosteron seviyesi kemikleri etkiler:
Osteoporoz veya kırılgan kemik hastalığı bir kadın hastalığı olarak bilinir ancak erkekleri de etkileyebilir. Düşük testosteron yaygın bir osteoporoz nedenidir. Testosteron seviyeleri düştükçe, kemikler daha ince ve daha zayıf hale gelir ve kırılma olasılığı daha yüksektir.
Testosteron seviyesindeki düşüş her zaman cinselliği etkilemez, ancak beynin ve vücudun uyarılmasını zorlaştırabilir. Bazı erkekler libidoda düşüş fark edebilirken bazıları tamamen cinsel ilgiyi kaybedebilir. Düşük testosteron da ereksiyon zor hale gelir ve bunu devam ettirmek zorlaşır.
Bazı erkeklerde ruh hali değişiklikleri, konsantrasyon zorluğu ve enerji düşüklüğü gibi problemler görülebilir. Bu semptomlar, anemi, depresyon, uyku bozukluğu ya da kronik bir hastalık gibi diğer sağlık sorunlarından da kolayca oluşabilir.
Testosteron, sperm oluşumuna yardımcı olur. Hormon seviyeleri düşük olduğunda, sperm sayısında da düşüklük olabilir. Kısırlığa neden olabilir.
Düşük testosteron nedenleri nelerdir?
Yaşlandıkça testosteron düzeyleri düşer. Bazı hastalıklar da testosteron düzeyinin düşmesine neden olur.
Tip 2 diyabet, karaciğer hastalığı, şişmanlık, hipofiz bezi problemleri, testis yaralanmaları, tümörler, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve steroid ilaçlar testosteron düzeylerinin düşmesine neden olabilir.
Ne zaman test yaptırmalısınız?
Doktorunuz testosteron testini şu durumlarda önerebilir:
Erektil disfonksiyon varlığı,
Düşük libido
Düşük sperm sayısı
Testosteron düzeyi genellikle, sabah erken saatlerde, seviyesinin en yüksek olduğu zaman bir kan testiyle ölçülür. Normal seviyeler 300 ile 1,000 ng / DL arasında değişir.
Düşük testosteron seviyesi nasıl tedavi edilir?
Düşük testosteron seviyelerine sahipseniz ve günlük yaşamınızı etkileyen semptomlarınız varsa, doktorunuz ek testosteron almanızı önerebilir. Düşük testosteronlu herkesin tedaviye ihtiyacı yoktur. Tedavinin risklerini ve muhtemel faydalarını öğrenmek için bir ürolog veya bir endokrinolog ya da hormon sorunlarını tedavi eden uzman bir doktorla görüşebilirsiniz.
Tedaviye ihtiyacınız varsa, doktorunuz düzeylerini yükseltmek için testosteron reçete edebilir. Bazı araştırmalar bunun bir erkeğin kaslarını güçlendirebileceğini, kemiklerini koruduğunu ve cinsel hayatını geliştirdiğini, sertleşme bozukluğunu iyileştirdiğini ve ruh halinin düzelmesine katkıda bulunabileceğini ileri sürmektedir. Fakat etkiler kişiden kişiye değişmektedir ve birbirinden oldukça farklı olabilmektedir.
Testosteron, enjeksiyon, jel, yama veya tablet şeklinde uygulanabilir.Enjeksiyonlar en ucuz seçenektir ancak ağrılı olabilirler. Ayrıca burun pompası kullanılarak ilaçlar enjeksiyon olmadan da almak mümkündür. Testosteron düzeyleriniz doz uygulamaları arasında yükselebilir ve düşebilir.
Testosteron jel veya yamalar:
Bunlar doğrudan cildinize yerleştirilir. Hormon deriden sızar ve yavaş yavaş kana salınır. Jeller ve yamalar her gün uygulanır, çünkü testosteron seviyesini sabit tutar. Bununla birlikte, uygulandıkları noktada kaşıntı, iritasyon ve kabarcıklara neden olabilirler.
Testosteron tabletleri:
Tabletler, dişlerinizin üstündeki diş etlerine her 12 saatte bir yerleştirilir. Jel benzeri tablet çözünürken testosteronu yavaş yavaş bırakır. Diş macunu tabletleri acı bir tada, hassas diş etlerine veya baş ağrılarına neden olabilir. Bu yan etkiler zamanla geçebilir.
Testosteron tedavisinin riskleri nelerdir?
Testosteron tedavisinin bazı dezavantajları vardır. Bazı erkekler de yüksek kırmızı kan hücresi, uyku apnesi,prostat büyümesi, akne görülebilir. Testosteronun uzun yıllar kullanılmasının riskleri ve yararları bilinmemektedir çünkü henüz yeterli çalışma yoktur. Bazı araştırmacılar, kalp hastalığı riski yüksek olabileceğini düşünmektedir fakat hala kesin kanıt yoktur.
Testosteronun uzun süreli kullanılmasının yaşlı erkeklerde prostat kanserine neden olabileceği konusunda bazı endişeler vardır. Testosteronu kullanan erkekler, prostat kanserinin erken belirtilerini bulmak için düzenli kontrollerini yaptırmalıdır.