ERKEKLERDE KANSERİN 10 ERKEN BULGUSU

 

erkek-hastaKanser günümüzde en sık ölüme neden olan hastalıklardan biridir. Aslında kanser erken teşhis konulabilirse tedavi edilebilir bir hastalıktır. 

Kansere erken tanı konabilmesi için bazı belirti ve bulguların farkında olmak önemlidir. Erkeklerde kanser bulgusu olabilen 10 bulguyu aşağıda bulabilirsiniz:

1-Bağırsak hareketlerinde değişiklik:

Çoğu zaman bağırsak problemleri ve bağırsak hareketlerinde değişiklikler normaldir ancak bağırsaklarınızdaki değişiklikler kolon ya da rektal kanserin göstergesi de olabilir. Bu kanserlere kolorektal kanserler denir. Kolon kanseri kolonun herhangi bir yerinde gelişebilir; rektal kanser kolondan anüse bağlanan rektumu etkiler. Sık görülen ishal ve kabızlık, özellikle barsak değişiklikleri aniden ortaya çıkarsa, kanser semptomları olabilir. Bu sorunlar sık sık gaz ve karın ağrısı ile de görülebilir. 

Kolon kanserinden ne zaman şüphelenelim?

Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır?

2-Rektal kanama:

Hemoroit gibi rahatsızlıklar rektal kanama nedeni olarak sık görülmekle birlikte rektal kanama rektal kanserin  erken bir bulgusu olabilir. 50 yaşından itibaren düzenli olarak kolorektal kanser taraması yaptırılması önerilmektedir.

Gaitada gizli kan (GGK) testi ne zaman yapılmalı?

3-Açıklanamayan kilo kaybı:

Ani ve açıklanamayan kilo kaybı, hemen hemen her tür kanser de dahil olmak üzere ciddi bir sağlık problemini gösterebilir.

4-Israrcı sırt ağrısı:

Sırt ağrısı yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve çoğu kimse bir kanser belirtisi olabileceğini düşünmez. Kanser, omurga kemikleri veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıncaya kadar herhangi bir belirti görülmeyebilir. Örneğin, prostat kanseri özellikle kemiklere yayılma eğilimi gösterir ve kalça kemiklerinizde ve vücudunuz alt kısımlarına ağrılara neden olabilir. Bazen kemik kanseri de kas ağrısından farklı olarak kemiklerde hassasiyet,ağrı ve rahatsızlıklara neden olur.

5-İdrarda kan görülmesi:

İdrarda kan görülmesi mesane kanserinin bir bulgusu olabilir. Prostatit, prostat kanseri ve üriner sistem enfeksiyonları, böbrek taşları ve tüberküloz hastalığı da idrarda kan görülmesine neden olabilir. Ayrıca prostat kanserinde aynı zamanda menide de kan görülebilir.

6-İdrar değişiklikleri:

Erkeklerde yaş ilerledikçe inkontinans(idrar tutamama) ve diğer üriner değişiklikler ortaya çıkabilir. Sık sık idrara çıkma, idrar yapmaya başlamada sıkıntı, kesik kesik ve ince idrar yapma şikayetleri büyümüş bir prostat bezinden kaynaklanabileceği gibi prostat kanserinin de belirtileri olabilir. Prostat kanseri 60 yaş ve üzerindeki erkeklerde daha sık görülür.

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

7-Alışılmadık tarzda öksürük:

Öksürük, sigara içenlerde, soğuk algınlığı veya alerjisi olan insanlarda oldukça sık görülür. Sürekli bir öksürük akciğer kanserinin erken belirtisi olabilir. Eğer burun tıkanıklığı,solunum yolu enfeksiyon bulguları ve  ateş gibi başka bir belirtiniz yoksa öksürük muhtemelen bir virüs veya enfeksiyona bağlı olmayabilir. Kanlı mukuslu bir balgamın eşlik ettiği öksürük erkeklerde akciğer kanseri bulgusu olabilir.

8-Testiste kitle:

Testis kanseri; prostat, akciğer ve kolon kanserlerinden daha az görülür. Yine de erken belirtiler görmezden gelinmemelidir. Testislerde büyüme ve ağrısı kitleler testis kanseri belirtileri olabilir.

9-Aşırı yorgunluk:

Yorgunluk, birçok kronik hastalık ve tıbbi bozukluklarla ilişkili olabilir. Aşırı yorgunluk, vücudunuzun size bir şeylerin doğru olmadığını söyleme yoludur. Yorgunluk çeşitli kanserlerin ortak bir semptomudur. Geceleri iyi uyumanıza rağmen sabahları aşırı yorgun olarak uyanıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin 9 nedeni

Kronik yorgunluk sendromunun kaynağı bağırsaklarımız

10-Ateş:

Ateş genellikle kötü bir şey değildir ve vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığı anlamına gelir fakat geçmeyen ve bir açıklaması olmayan ateş lösemi veya başka bir kan kanserinin sinyalini veriyor olabilir. 

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.