GÖĞÜS AĞRISI NEDEN OLUR?

Göğüs ağrısı bir çok sebebi olabilen fakat hepimizi en başta acaba kalp krizi mi geçiriyorum diye heyecanlandıran ihmal edilmemesi gereken bir ağrı türüdür.

Göğüs ağrısı kalple ilgili olabileceği gibi akciğerler, kaslar, kaburgalar ve sinirlerle ilgili olabilir. Bu durumların bazıları ciddi olabileceği gibi çoğunluğu hayatı tehdit edici değildir.

Boynunuzdan karnın üst kısmına kadar göğüs ağrısı hissedebilirsiniz. Nedenine bağlı olarak göğüs ağrısının şekli keskin, yanıcı veya saplanan tarzda, sıkıştırıcı veya ezici olabilir.

Göğüs ağrısının başlıca nedenleri şunlardır:

1-Kalp problemleri:

♦Koroner arter hastalığı:

Kalbi besleyen kan damarlarındaki tıkanıklık, kan akışının ve kalp kaslarına giden oksijenin azalmasına neden olur. Bu da anjina olarak bilinen ağrıya neden olabilir. Göğüs ağrısı kola, omuza, çeneye veya sırta yayılabilir. Baskı veya sıkıştırma hissi verir. Angina, egzersiz, heyecan veya duygusal sıkıntıyla tetiklenebilir ve istirahatle rahatlar.

♦Miyokard infarktüs (kalp krizi):

Kalp damarlarındaki kan akışındaki azalma, kalp kası hücrelerinin ölümüne neden olur. Angina tipi göğüs ağrısına benzer olsa da, kalp krizi genellikle göğsün orta veya sol tarafında daha şiddetli, ezici bir ağrı olup dinlenme ile geçmez. Ağrıya terleme, mide bulantısı, nefes darlığı veya şiddetli halsizlik eşlik edebilir.

♦Miyokardit:

Göğüs ağrısına ek olarak, kalp kası iltihabı olan miyokardit ateş, yorgunluk, hızlı kalp atımı ve nefes darlığına neden olabilir. Kan akışında herhangi bir blokaj olmamasına rağmen, miyokardit semptomları kalp krizi semptomlarına benzeyebilir.

♦Perikardit:

Bu, kalbin çevresindeki kesenin iltihabıdır. Angina kaynaklı ağrıya benzer şekilde ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte, çoğunlukla üst boyun ve omuz kası boyunca keskin, sabit bir ağrıya neden olur. Nefes alırken, yiyecekleri yutarken veya sırt üstü yatarken bazen daha da kötüleşir.

♦Hipertrofik kardiyomiyopati:

Kalp kasının anormal derecede kalınlaşması sonucu oluşan bu hastalık kalpten çıkan kan akışıyla ilgili sorunlara yol açar. Egzersizle birlikte göğüs ağrısı ve nefes darlığı sıklıkla görülür. Zamanla, kalp krizi kalp kası çok kalınlaştığında ortaya çıkabilir.  Göğüs ağrısı ile birlikte baş dönmesi, bayılma gibi diğer belirtilere neden olabilir.

♦Kalp kapakçık hastalığı:

Mitral kapak prolapsusu kalpteki bir kapağın düzgün kapanmadığı bir durumdur. Göğüs ağrısı, çarpıntı ve baş dönmesi de dahil olmak üzere çeşitli semptomlar mitral kapak prolapsusu ile ilişkilendirilmiş olsa da, özellikle de prolapsus hafifse bu semptomlar görülmeyebilir.

2-Akciğer problemleri:

♦Plevrit:

Akciğer zarının iltihaplanma durumudur. Nefes alırken, öksürürken veya hapşırırken keskin bir acı hissedilir. Plevrite bağlı  göğüs ağrısının en yaygın nedenleri bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, pulmoner emboli ve pnömotoraksdır. Diğer az rastlanan nedenler romatoid artrit, lupus ve kanserdir.

♦Pnömoni:

Akciğer enfeksiyonları derin bir göğüs ağrısına neden olabilir. Pnömoni sıklıkla aniden ortaya çıkabilir ve ateş, titreme, öksürüğe neden olur.

♦Pulmoner emboli:

Bir kan pıhtısı akciğerlere yerleştiğinde, akut plörit, nefes darlığına neden olabilir. Ayrıca ateş ve şoka neden olabilir. Pulmoner emboli, derin ven trombozu sonrasında veya cerrahiyi takiben birkaç gün boyunca hareketsiz kaldıktan sonra veya kanser komplikasyonu olarak görülebilir.

♦Pnömotoraks:

Genellikle göğüs yaralanması nedeniyle oluşan pnömotoraksta akciğerin bir kısmı çöker ve hava göğüs boşluğuna yayılır. Düşük tansiyon gibi semptomların yanı sıra nefes alırken daha da kötüleşen ağrıya neden olabilir.

♦Pulmoner hipertansiyon:

Anjinaya benzeyen göğüs ağrısı ile, akciğer arterlerindeki anormal yüksek tansiyon, kalbin sağ tarafının çalışmasını zorlaştırır.

♦Astım:

Nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük ve bazen göğüs ağrısı neden olan astım, solunum yollarının inflamatuvar bir hastalığıdır.

3-Gastrointestinal problemler:

♦Gastroözafageal reflü:

Aynı zamanda asit reflü olarak da bilinen gastroözfageal reflüde mide içeriği boğaza geri döndüğünde oluşur. Bu, ağızda ekşi bir tat ve göğüste veya boğazında yanma hissi ve mide yanmasına neden olabilir. Asit reflüyü tetikleyebilecek faktörler obezite, sigara içme, gebelik ve baharatlı ya da yağlı yiyeceklerdir. Kalp ağrısı ve asit reflüsünde oluşan ağrı birbirine benzeyebilir.

♦Peptik ülser:

Midede veya ince bağırsağın ilk bölümünde bulunan bu ağrılı yaraların sonucu görülür. Sigara içen, alkol tüketen veya aspirin/NSAID(steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar) gibi ağrı kesici ilaç kullananlarda daha sık görülür.

♦Fıtık:

Bu sık görülen problemde yemeklerden sonra midenin üst kısmının göğsün alt kısmına itilmesi ile ortaya çıkar. Bu çoğu zaman mide yanması veya göğüs ağrısı gibi reflü semptomlarına neden olur. Ağrı, kişi yattığında daha da kötüye gitme eğilimi gösterir.

♦Pankreatit:

Göğsün alt kısmında düz yatarken ya da öne doğru eğildiğiniz zaman daha artan ağrılar pankreatit (pankreas iltihabı) belirtisi olabilir.

♦Safra kesesi rahatsızlıkları:

Yağlı bir yemek yedikten sonra sağ alt göğüs bölgenizde veya sağ üst tarafta dolgunluk veya ağrı hissi varlığı safra kesesi problemine bağlı olabilir. 

4-Kemik, kas ve sinir rahatsızlıkları:

♦Kaburga rahatsızlıkları:

Kaburga kırıklarında meydana gelen ağrı derin nefes alma veya öksürme ile kötüleşebilir. Genellikle bir alanla sınırlıdır ve üzerine bastığınızda ağrı artar.

Kas rahatsızlıkları:

Gerçekten sert bir öksürme bile kaburgalar arasındaki kasları incitebilir ve göğüs ağrısına neden olabilir. Ağrı aktivite ile kötüleşebilir.

♦Zona hastalığı:

Varisella zoster virüsünün neden olduğu zona keskin kuşak şeklinde şiddetli ağrıya neden olabilir ve beraberindeki tipik döküntüler tanı koymada yardımcı olur.

Zona hastalığı hakkında bilinen 7 yanlış

5-Diğer nedenler:

Göğüs ağrısının diğer potansiyel nedenleri anksiyete ve panik ataktır. Bu belirtinin yanında baş dönmesi, nefes darlığı hissi, çarpıntı, karıncalanma hissi ve titreme olabilir.

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

Göğüs kemiğinizin altında ani bir basınç ve sıkışma hissi

Çene, sol kol ya da sırta yayılmış göğüs ağrısı

Özellikle uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra nefes darlığı ile birlikte olan ani keskin göğüs ağrısı

Mide bulantısı, baş dönmesi, hızlı nabız veya hızlı nefes alma, kafa karışıklığı ve aşırı terleme

Çok düşük kan basıncı veya çok düşük kalp hızı varlığında doktora başvurmanızda fayda vardır.

Bunu da Okuyun

TALASEMİ NEDİR? TALASEMİ TESTLERİ NELERDİR?

Talasemi; vücutta normalden daha az hemoglobin ve daha az kırmızı kan hücresi bulunması ile karakterize ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.