KARACİĞERİN GÖREVİ NEDİR?

 

karacigerKaraciğer vücudumuzun en büyük katı organı, aynı zamanda da en büyük bezidir. Diaframın altında karnın sağ üst kadranındadır.  Sindirim sisteminin bir parçası olan karaciğer; detoksifikasyonda, protein sentezinde ve sindirim için önemli olan kimyasalların üretiminde rol alır.

Karaciğerin Yapısı:

Karaciğer 1.5-2 kilogram ağırlığında, midenin üstünde ve solunda, akciğerlerin altında, dokununca lastiksi bir dokuya sahip hissi veren, kırmızı kahverenkli bir organdır. Üçgene benzer, iki ayrı loptan oluşur, sağ lop sol loptan biraz daha büyüktür. Glisson kapsülü adı verilen bir doku karaciğeri sarar, onun üstünde periton zarı vardır. Bu sayede karaciğer yerinde durur ve dış etkilerden korunur.

Karaciğerin fonksiyonları nelerdir?

1-Safra oluşumu:

Safra bazı vitaminlerin,yağların ve kolesterolün yıkımında ve emiliminde rol alır.

2-Bilirubin emilimi ve  metabolizması:

Bilirubin hemoglobinin yıkımı sonucu oluşur. Hemoglobinden salınan demir karaciğer veya kemik iliğinde depolanır.Kırmızı küre hücrelerinin oluşumunda kullanılır.

3-Kan pıhtılaşma faktörlerinin üretimi:

Vitamin K pıhtılaşmada önemlidir ve K vitaminin emilimi için safra gereklidir. Safra karaciğerde üretilir ve safra olmazsa pıhtılaşma faktörleri üretilemez.

4-Yağ metabolizması:

Safra yağların yıkılmasını sağlar ve sindirime yardımcı olur.

5-Karbonhidrat metabolizması:

Karbonhidratlar karaciğerde depolanır, glukoza yıkılır ve kan dolaşımına verilir. Karbonhidratlar glikojen şeklinde depolanır ve enerji ihtiyacı olduğunda karaciğerden salınır.

6-Vitamin ve mineral deposu:

Karaciğerde A,D,E, K ve B12 vitaminleri depolanır. Hemoglobin demiri ferritin şeklinde ve ayrıca bakır karaciğerde depolanır.

7-Protein metabolizması:

Karaciğer proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur.

8-Kanın filtrelenmesi:

Östrojen, aldosteron gibi hormonların yanında alkol ve ilaç gibi maddeler karaciğerde filtre edilir ve vücuttan uzaklaştırılır.

9-İmmünolojik fonksiyon:

Karaciğer immünolojik olarak aktif Kupffer hücreleri bakımından zengindir ve bu hücreler karaciğere giren patojen maddeleri yok ederler.

10-Albumin üretimi:

Albumin kanda en fazla bulunan proteindir. Yağ asitlerini ve steroid hormonların transferinde görevlidir.

11-Anjiotensinojen sentezi:

Kan damarlarının kasılmasını sağlayarak kan basıncının artmasını sağlayan anjiotensinojenin sentez yeri karaciğerdir.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.