Yorgunluk yoğun bir çalışma sonucunda, bir hastalık sonrasında, bütün bir gece bebeğiniz ağladıysa, nöbetten çıkmışsak veya efor harcamamız gerek bir iş yapmışsak hepimizin yaşadığı normal bir durumdur fakat yorgunluk sürekli ve kalıcı ise altında yatan bir neden olabilir.
İşte uzun süreli yorgunluk ve halsizliğin olabilecek en yaygın nedenleri:
1-Yaşam tarzı:
İyi beslenememe, yeterli su içmeme, egzersiz yapmama ve uykusuzluk yorgunluğa neden olabilir. Diyetin güçlendirilmesi, düzenli uyku ve egzersiz yorgunluk belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
2-Anemi:
Anemi yani kansızlık olan kişilerde oksijeni dokulara ulaştırmak için gerekli olan kırmızı kan hücreleri yeteri kadar üretilmez. Bu durum genellikle demir eksikliğine, B12 vitamin eksikliğine, gastrointrestinal sistemde kanamaya ve gebeliğe bağlı olarak gelişir.
3-Depresyon:
Depresyon ruhsal hastalıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Yorgunluğun yanında uyku hali, dikkat eksikliği ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler görülebilir.
4-Uyku apnesi:
Uyku apnesi oldukça sık görülen ve uyku sırasında hava yollarının tıkanması ile karakterize bir rahatsızlıktır. Uyku apnesinde kişinin nefes alıp vermesi belli bir süre durur ve tekrar başlar. Kişi kendisini uyandığında enerjisi düşmüş ve yorgun hisseder.
5-Hipotiroidizm:
Hipotirodizm‘de tiroid bezi hormonları yeterli üretilmez ve aşırı yorgunluk hissedilebilir. Hipotiroidizm’de görülen diğer bulgular ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ve sürekli üşüme belirtileri olabilir.
6-Kanser:
Sadece yorgun olduğunuz için aklınıza ilk gelen tabi ki kanser olmamalıdır fakat yorgunluk kanser bulgularından biri olabilir. Kanserin hızlı kilo kaybı, ele gelen kitle gibi ve tutulduğu organa bağlı bulgu ve belirtileri görülebilir. Tanı biyopsi ve patolojik inceleme ile konur.