KORONER ANJİYOPLASTİ VE STENT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Koroner anjioplasti tıkanmış kalp arterlerini açmak için kullanılan bir prosedürdür. Balon anjiyoplasti, arterin genişlemesine yardımcı olmak için arterin tıkandığı bölüme küçük bir balonun geçici olarak yerleştirilmesi ve şişirilmesi işlemidir.

Anjiyoplasti çoğu kez, damarın açık kalmasını sağlamak ve tekrar daralma olasılığını azaltmak için stent olarak adlandırılan küçük bir tüpün sürekli yerleştirilmesi ile birleştirilir. Bazı stentler arteri açık tutmaya yardımcı olmak için ilaçla kaplıdır (ilaç salınımlı stentler), diğerleri ise çıplak metal stentlerdir.

Anjiyoplasti, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semtomları iyileştirebilir. Anjiyoplasti, kalp krizi sırasında, hızlıca bloke olmuş bir arteri açmak ve kalbe verilen hasar miktarını azaltmak için de kullanılabilir.

Anjioplasti Neden Yapılır?

Anjiyoplasti, ateroskleroz olarak bilinen bir tür kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Ateroskleroz, kalbin kan damarlarındaki yağ plaklarının yavaş gelişmesidir. Doktorunuz, ilaçlar veya yaşam tarzı değişiklikleri kalp sağlığınızı iyileştirmek için yeterli olmadığında veya göğüs ağrısı (angina) veya diğer semptomları kötüleştiren bir kalp kriziniz varsa anjiyoplastiyi bir tedavi seçeneği olarak önerebilir.

Anjiyoplasti herkes için uygun olmayabilir. Kalbin sol tarafına kan getiren ana arter dar ise, kalp kası zayıfsa veya birden fazla tıkalı kan damarı varsa, koroner arter baypas cerrahisi anjiyoplastiden daha iyi bir seçenek olabilir. Koroner arter baypas ameliyatında, arterin bloke edilmiş kısmı vücudun bir başka bölgesinden gelen bir kan damarı kullanılarak bypass edilir.

Anjioplasti Riskleri Nelerdir?

Anjiyoplasti tıkanmış arterleri açmak için bypass cerrahisinden daha az invazif bir yöntem olmasına rağmen, prosedür hala bazı riskler taşır.

En yaygın anjiyoplasti riskleri şunlardır:

Arterin tekrar daralması (restenoz): Tek başına anjiyoplasti – stent yerleştirilmeden – restenoz vakaların yaklaşık %30’unda görülür. Restenozu azaltmak için stentler kullanılır. Çıplak metal stentler restenoz olasılığını yaklaşık %15’e düşürür ve ilaç salınımlı stentlerin kullanımı riski yüzde 10’dan daha düşük bir seviyeye indirir.
Kan pıhtıları: Prosedürden sonra bile kan pıhtıları stentler içerisinde oluşabilir. Bu pıhtılar kalp krizine neden olarak arteri kapatabilir.

Anjiyoplastinin diğer nadir riskleri şunları içerir:

Kalp krizi: Nadiren de olsa, işlem sırasında bir kalp krizi geçirmeniz mümkündür.

Koroner arter hasarı: Prosedür sırasında koroner arter yırtılabilir (disseke olabilir). Bu komplikasyon acil baypas ameliyatını gerektirebilir.

Böbrek sorunları: Anjiyoplasti ve stent yerleşimi sırasında kullanılan boya özellikle böbrek problemleri yaşayan insanlarda böbrek hasarına neden olabilir.

İnme: Anjiyoplasti sırasında, kateterler aort içinden geçirildiğinde plakların kopması durumunda inme meydana gelebilir. İnme, koroner anjiyoplastide oldukça nadir görülen bir komplikasyondur ve riski azaltmak için işlem sırasında kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar kullanılır.

Anormal kalp ritimleri: İşlem sırasında kalp çok hızlı veya çok yavaş atabilir. Bu kalp ritmi problemleri genellikle kısa sürelidir.

Anjioplasti İşlemi Nasıl Yapılır? 

Bacak, kol veya bilek üzerindeki küçük, ince tüplerin (kateter) geçirildiği ve prosedürün uygulandığı bir kan damarı üzerindeki ciltte çok küçük bir kesi haricinde vücudunuzda herhangi bir yer kesilmez.

Anjiyoplasti işlemi, tıkanıklığın durumu ve tıkanan damar sayısına ve herhangi bir komplikasyonun olup olmadığına bağlı olarak birkaç saate kadar sürebilir.

Anjiyoplasti genellikle kasıkdaki (femoral arter) bir arter yoluyla gerçekleştirilir. Daha seyrek olarak, kol veya bilek bölgesindeki bir arter kullanılarak yapılabilir.

Kateterin takılacağı alanı uyuşturmak için lokal anestetik enjekte edilir. Prosedür sırasında kalbinizi izlemek için küçük elektrot pedleri göğsünüze yerleştirilir.

Anjiyoplasti ve stent takma prosedürü anlatılmaktadır:

♦Artere küçük bir boru yerleştirilir. Daha sonra bir kateter tüp vasıtasıyla arterdeki daralma X ışınları yardımıyla görüntülenir. Atardamarlar sinir uçları olmadığı için kateterin atardamarlardan geçtiğini hissedilmez.

♦Kontrast madde damardaki katater yoluyla verilerek tıkanıklık olan bölgenin görünür olması sağlanır.

♦Doktorunuz koroner anjiyografi sırasında tıkanıklık bulursa, anjiyografiden hemen sonra anjiyoplasti yapmaya ve stent yapmaya karar verebilir.

Anjiyoplastiden sonra kalbinizi sağlıklı tutmak için şunları yapmalısınız:

♦Sigarayı bırakmalısınız

♦Kolestrol seviyenizi kontrol altında tutmalısınız

♦Sağlıklı bir kiloya sahip olmalısınız

♦Diyabet ve yüksek tansiyon gibi diğer hastalıkları kontrol altında tutmalısınız

♦Düzenli egzersiz yapmalısınız

Anjioplasti ve stent takılması ile ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.