SOĞUK HAVANIN VÜCUDUMUZ ÜZERİNDEKİ 7 ETKİSİ

 

cold-weatherSoğuk havanın etkisini oldukça fazla hissettiğimiz şu günlerde soğuğun vücudumuz üzerinde ne gibi etkileri olduğunu aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

İşte soğuğun vücudumuz üzerindeki 7 etkisi:

 

1-Kalp ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi: 

Soğuk hava kan damarları üzerinde kasılma etkisi yapar(vazokonstriksiyon) ve bu durum kalp krizi riskini arttırır. Tansiyonunuzun yükselmesine neden olur.  Aynı zamanda soğuk hava migren ataklarınızı ve sinüzit şikayetlerinizi tetikleyebilir.

2-Akciğerler üzerindeki etkisi:

Astım ve alerji şikayetleri olanlar için soğuk hava oldukça rahatsız edicidir ve solunum yollarında spazma neden olduğu için şikayetlerin artmasına neden olur.

3-Beyin üzerindeki etkisi:

Melatonin ve serotonin insan ruh hali ve enerji düzeyini  dengeleyen hormonlardır. Serotonin, mutluluk ve uyanıklık üzerine etkiliyken, melatonin  uyku haline neden olan hormondur. Beynimiz düşük sıcaklıklara çok duyarlıdır ve soğuk havalarda daha fazla melatonin, daha az serotonin salgılanır ve vücut buna mutsuz olma şeklinde cevap verebilir. Bu durum da depresyona neden olabilir.

BEYNİN LOBLARI VE FONKSİYONLARI

4-Cilt üzerindeki etkisi:

Soğuk hava cildinizin nemini alır ve derinizin kurumasına yol açar.

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 5 ŞEY

5-Metabolizma üzerindeki etkisi:

Soğuk havalarda vücudun kalori harcaması daha kolay ve hızlıdır. Bu durum kış aylarında kilo vermeyi kolaylaştırabilir.

D vitaminini sentezlemek için vücudumuzun güneş ışığına ihtiyacı vardır, bu yüzden  soğuk havalarda D vitamin eksikliği görülebilir.

6-Göz üzerindeki etkisi:

Soğuk hava gözlerinizin kurumasına neden olur. Normalde gözyaşı ve göz kapakları sayesinde gözlerimizin donması mümkün değildir fakat çok kuvvetli rüzgar ve soğuk havaya karşı uzun süre maruz kalma korneanın donmasına neden olabilir.

İNSAN GÖZÜ HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ 20 İLGİNÇ GERÇEK

7-Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi:

Hızlı sıcaklık değişiklikleri bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bununla birlikte soğuk havada virüslerin yaşam süresi daha uzundur ve enfeksiyonlar daha hızlı yayılır.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.