VÜCUDUMUZ İÇİN GEREKLİ OLAN 7 TEMEL MADDE

vitamin

Vücudun su dengesinin düzenlenmesi, enzim fonksiyonları, sinir iletişimi, sindirim sisteminin düzgün çalışması için vücudun belli başlı temel yapı taşları vardır. Bu maddelerin eksiklikleri bir takım rahatsızlıklara yol açar. Bu eksikliklerin giderilmesi hücrelerin gelişmesi ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için önemlidir.

İşte aşağıda vücudumuz için gerekli olan 7 temel yapı taşı:

1-Kalsiyum:

Kalsiyum güçlü kemikler ve kas sinir sistemi fonksiyonlarının kontrolü için gereklidir. İleri derecede kalsiyum eksikliğinin belirtileri halsizlik, kas krampları, anormal kalp ritmi ve iştahta azalmadır. Kalsiyum süt, yoğurt, yeşil, koyu yapraklı sebzelerde bulunur.

2-Vitamin D:

D vitamini kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Eksikliğinde kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik görülür. Uzun süreli eksikliğinde kemiklerde zayıflık, yaraların geç iyileşmesi, böbrek taşları, kas zayıflıkları görülür.

Güneşe çıkmadan D vitamini almanın 6 yolu.

3-Potasyum:

Potasyum böbrek, kalp ve diğer organların düzgün çalışması için gereklidir. İshal, kusma,aşırı terleme, antibiyotik kullanımında potasyum seviyesi düşebilir. Potasyum eksikliğinin belirtileri, kilo kaybı, kas güçsüzlüğü, kabızlık ve ileri dönemlerde kalp ritim bozukluklarıdır.

Muz, kepekli tahıllar, süt, fasulye, bezelye ve sebzeler doğal potasyum kaynaklarıdır.

4-Demir:

Demir kırmızı kürelerin yapımında yardımcıdır. Demir seviyesi çok düşük olduğu zaman vücudumuzda etkili bir şekilde oksijen taşınamaz ve sonucunda oluşan kansızlık kendimizi halsiz hissetmemize neden olur. Aynı zamanda eksikliği soluk bir cilde, mat ve cansız saçlara neden olur.

Kırmızı et, fasulye, nohut, mercimek, ıspanak demir açısından zengindir.

5-Vitamin B12:

B12 vitamini DNA üretiminde ve sinir iletiminden sorumlu nörotransmitterlerin oluşumunda gereklidir. Günümüzde vejeteryan sayısının artması ve kilo vermek için yapılan cerrahi operasyonlar sonucu B 12 vitamin eksikliği giderek artmaktadır.

B12 vitamin eksikliğinde; el,ayak,bacaklarda uyuşma, anemi, yorgunluk, halsizlik, dilde şişlik, hafıza kaybı ve halüsinasyonlar olabilir.

B12 vitamini hayvansal gıdalardan alınabilir. Daha çok balık,tavuk, et, süt ve yoğurt tüketerek B12 vitamin düzeyini arttırabilirsiniz.

6-Folik asit:

Folik asit özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar için gereklidir. Kırmızı kan hücreleri oluşumu, doku, hücre onarımı ve DNA sentezi için gerekli olan bir vitamindir. Zenginleştirilmiş tahıllar, fasulye, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler ve portakal folik asit açısından zengindir.

7-Magnezyum:

Magnezyum kemik sağlığı ve enerji üretimi için gereklidir. Magnezyum eksikliği iştah azalması, bulantı, kusma ve halsizliğe yol açar. Ciddi eksikliklerinde kas krampları, hissizlik, kalp ritm bozuklukları görülebilir.

Badem, kaju fıstığı, yer fıstığı, ıspanak ve fasulye magnezyum açısından zengindir.

Bunu da Okuyun

DALAK BÜYÜKLÜĞÜ (SPLENOMEGALİ) NEDEN OLUR?

Dalak, karnın sol üst kısmında, midenin solunda bulunan bir organdır. Dalağın boyut ve şekli  insandan ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.