Renk körlüğü bir körlük çeşidi değildir sadece renkleri görme şeklindeki eksikliği ifade etmek için kullanılır.
Bu görme probleminde, mavi ve sarı veya kırmızı ve yeşil gibi bazı renkleri ayırt etmekte güçlük çekilir.Renk körlüğü (veya daha doğrusu renk görme eksikliği), erkekleri kadınlardan daha sık etkileyen kalıtsal bir durumdur. Kırmızı-yeşil renk görme eksikliği renk körlüğünün en yaygın şeklidir.
Renk körlüğü belirtileri nelerdir?
Renklerin mavi ve sarı renkte veya kırmızı ve yeşil olup olmadığını söylemekte güçlük çekiyorsanız veya başkaları size söylediğiniz renklerin yanlış olduğunu söylüyorsa bunlar renk görme eksikliğinin birincil işaretleridir.
Renk körü olarak kabul edilen çoğu insan renkleri görebilir ancak bazı renkler görülemez ve sahip oldukları renk görme eksikliğinin türüne bağlı olarak diğer renklerle kolayca karıştırılır.
Renk körlüğü testi, sahip olduğunuz renk görme yetersizliğinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Göz doktorları, hastaların renkli görme problemlerini çözümlemek için Ishihara plakalarını kullanırlar. Kırmızı-yeşil renk eksikliği olan bir şekildeki kırmızı sayıyı göremeyebilir.
Renk körlüğü veya bir kişinin renkleri doğru algılama yeteneğini daha ayrıntılı bir şekilde analiz etmek için niceliksel bir renk körlüğü testi gereklidir. Bu testlerin en popüler olanı Farnsworth-Munsell 100 Hue testidir.
Renk körlüğü neden olur?
Renk körlüğü, retina içerisindeki ışığa duyarlı hücrelerin insanların bir dizi renkte görmesini sağlayan ışık dalga boylarındaki değişmelere uygun şekilde cevap veremediğinde ortaya çıkar.
Retinadaki fotoreseptörlere çubuk ve koni adı verilir. Çubuklar daha fazladır (insan retinasında yaklaşık 100 milyon çubuk vardır) ve ışığa karşı daha hassastırlar, ancak çubuklar rengi algılayamazlar.
Retina içindeki 6-7 milyon koni renkli görmeden sorumludur ve bu fotoreseptörler maküla adı verilen retinanın merkez bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Makülanın merkezine fovea denir ve bu minik (0,3 mm çapında) alan, retinada en yüksek koni konsantrasyonunu içerir ve renk görüşünden sorumludur.
Kalıtsal renk körlüğü biçimleri, genellikle belirli koni tiplerinde eksiklik veya bu konilerin yokluğuyla ilgilidir.
Renk körlüğü nasıl tedavi edilir?
Renk körlüğünün herhangi bir tedavisi yoktur. Ancak, çoğu insan çok fazla sorun yaşamadan renk görme eksikliklerine uyum sağlar. Ancak, doğru renk algılamasına bağlı çeşitli meslekleri yapanlar (elektrik kablolarının kullanılmasını gerektiren veya grafik tasarım gibi) sıkıntı yaşayabilirler.
Özel lenslerle renk görme eksikliği giderilebilir. Chromagen lensler bu amaçla kullanılırlar.