VÜCUDUMUZUN KORUYUCULARI OLAN B VE T HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

İnsan vücudu çeşitli mikroorganizmalar, toksik maddeler ve diğer yabancı maddelere karşı kendini koruma yetisine sahiptir. Bu görevini bağışıklık sistemi ile başarır.

Bağışıklık doğal ve kazanılmış bağışıklık olarak ikiye ayrılır.

Doğal direncin(bağışıklık) başlıca yapıtaşları epitel tabakası, doğal öldürücü hücreler (natural killer-NK hücreleri), kompleman sistemi, fagositik hücreler ve sitokinlerdir.

Kazanılmış (edinsel) bağışıklığın yapı taşları ise T ve B hücreleridir (lenfositler).

Geleneksel olarak, B hücrelerinin, plazma hücrelerine (Humoral bağışıklık) farklılaşarak antikor üretiminden sorumlu olan lenfositlerken, T hücreleri, diğer hücreleri veya organizmaları (hücresel bağışıklık) öldürmekten sorumlu olan lenfositlerdir.

Halen olgunlaşmamış B hücrelerinin olgun B hücrelerine dönüşmesine yardımcı olmak için belirli T lenfositler (yani T yardımcı hücreler) sorumludur. Diğer T lenfositleri (yani, T-baskılayıcı / sitotoksik hücreler) öldürme işlevine sahiptir ve ayrıca B hücresi gelişimini de inhibe eder. Bu nedenle, herhangi bir T hücresi bozukluğu teorik olarak hatalı B hücresi fonksiyonuna neden olma potansiyeline sahiptir.

T ve B lenfositleri (hücreleri) arasındaki farkları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

 

Tüm beyaz kan hücreleri hemopoietik kök hücrelerinden (HSCs) elde edilir.

T ve B lenfositlerinin kök hücreden gelişimini aşağıda görebilirsiniz.

Bunu da Okuyun

ALERJİK RİNİT

Nazal mukozanın iltihabına (inflamasyon) alerjik rinit adı verilir. Kronik hapşuruk, burun akıntısı , kaşıntı, burun ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.