Dünyanın En Garip Fobileri: Uzun Kelime Korkusu ve Daha Fazlası!

Fobi, aşırı ve mantıksız korku veya kaygı durumunu ifade eder. Fobiler, bireylerin belirli nesnelerden, durumlardan, aktivitelerden veya düşüncelerden yoğun bir şekilde korkmasına neden olur. Birçok insan, bazı şeylerden veya durumlardan doğal olarak tedirginlik veya endişe hissi duyabilir, ancak fobisi olan bir kişi, bu durumlarla karşılaşma veya düşünme fikriyle büyük bir kaygı yaşar. Fobiler genellikle bilinçli olarak kontrol edilemez ve kişinin kendisini kontrol edebilme becerisini etkileyebilir.

Fobiler geniş bir yelpazede olabilir. Bazı yaygın fobi türleri arasında örümceklerden korkma (arachnophobia), yüksekten (acrophobia), kapalı alanlardan (claustrophobia), uçaktan korkma (aviophobia), veya kandan ve kan görmeden(hemophobia) korkma bulunur. Bununla birlikte, herkesin kendine özgü ve kişisel fobileri olabilir.

Şimdi size daha önce belki hiç duymadığınzı 10 garip fobiden bahsedeceğiz.

1-Hippopotomonstrosesquippedaliophobia:

İsmi ile özdeş; Uzun kelimelerden veya hecelemeden korkma.

Bu fobi türü, uzun ve karmaşık kelimelerin telaffuz edilmesi veya anlaşılmasıyla ilişkili kaygı ve rahatsızlık hissiyle karakterizedir.

Fobinin adı ironik bir şekilde uzun bir kelime olup, kelimenin kendisinin de söylenmesi ve okunması birçok insan için zor ve karmaşıktır.

2-Trypophobia (Tripofobi): en sade haliyle delik fobisi olarak ifade edilen küçük deliklerden veya düzenli desenlerinden korkma ve tiksinti duyma hali olan tripofobidir.

Bu fobi, genellikle arı peteği, süngerler, bazı böceklerin vücutlarındaki desenler gibi nesnelerin görüntülerinden kaynaklanır.

Tripofobik kişiler, deliklerin veya düzenli desenlerin görsel bir rahatsızlık hissi yarattığına inanırlar. Bu tepki, kusma hissi, tüylerin diken diken olması, kaşıntı veya ürperme gibi çeşitli fiziksel belirtilerle birlikte olabilir.

3-Arachibutyrophobia (Arakibütirofobi):

Arachibutyrofobi: Fıstık ezmesinin damağa yapışmasından ve ağızda kalmasından korkma.

Arachibutyrophobia terimi, Yunanca “arachi” (fıstık), “butyro” (tereyağı) ve “phobia” (korku) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu fobiye sahip kişiler, genellikle fıstık ezmesini yemede veya ağızlarında kalmasından endişe duyarlar. Bu korku genellikle gerçekçi olmayan bir korkudur ve çoğunlukla zararsızdır. Bununla birlikte, kişinin fıstık ezmesi tüketmekten kaçınmasına veya onunla ilişkili durumlarda stress yaşamasına neden olur.

4-Pogonophobia (Pogonofobi): Sakal ve bıyıktan korkma.

Bu fobiye sahip kişiler sakallı veya bıyıklı erkekleri veya hatta kendi yüzlerindeki tüylenmeyi görmekten veya temas etmekten rahatsızlık ve korku duyarlar.

5.Nomophobia (Nomofobi): Cep telefonlarından veya mobil cihazlardan ayrı kalmaktan veya onlara erişimi kaybetmekten duyulan korku

Bu fobi, kişinin cep telefonu olmadığı durumlarda veya telefonuna erişemediği anlarda kaygı, rahatsızlık veya panik hissetmesiyle karakterizedir.

Nomophobia terimi, “no mobile phone phobia” kelimelerinin kısaltmasıdır.

Bu fobiye sahip kişiler, Telefonlarının pilinin bitmesi, kaybolması, çalınması veya sinyal alamaması gibi durumlarda kaygı ve korku duyarlar.

Nomophobia’nın nedenleri arasında teknoloji bağımlılığı, sosyal bağlantı ve iletişim ihtiyacı, güvende hissetme arzusu ve kontrol kaybı korkusu gibi faktörler bulunabilir. Cep telefonları, günümüzde birçok insanın sosyal, iş veya kişisel yaşamlarının önemli bir parçası haline geldiği için, telefonlarından ayrı kalmak, iletişim kaybı veya bağlantı eksikliği hissi yaratır.

Nomophobia, günlük yaşamı etkileyebilen bir fobi olabilir. Kişinin telefonuna sürekli olarak bağımlı hissetmesi, sosyal etkileşimlerin bozulması, konsantrasyon eksikliği, uyku bozuklukları ve hatta iş veya ilişki sorunları gibi sonuçlara yol açabilir.

6.Anatidaephobia (Anatidaefobi): Sürekli olarak bir ördek veya kaz tarafından izlendiğini ve takip edildiğini düşünmekten korkma.

Anatidaephobia gerçekçi olmayan bir korku olarak kabul edilir ve nadir görülen bir fobidir. Kişinin etrafında her zaman bir ördek veya kazın olması veya sürekli gözlendiği izlenimi, mantıklı bir şekilde mümkün olmadığı halde bu fobiye sahip kişi için gerçek bir korku ve rahatsızlık kaynağıdır.

7. Ablutophobia (Ablutofobi): Yıkandığında veya temiz olduğunda zarar göreceğine dair korku hissetme hali.

Bu fobiye sahip kişiler, suya girmek, ıslanmak, duş almak, saçlarını yıkamak veya vücutlarını temizlemek gibi rutin hijyenik eylemlerle ilişkili oldukça güçlü bir endişe ve rahatsızlık hissi yaşarlar.

Ablutophobia, kişinin günlük yaşamını etkileyen bir fobiye dönüşebilir. Bu durum, kişinin temizlik ve hijyen alışkanlıklarını ihmal etmesine, sosyal olarak izole edilmesine ve psikolojik olarak rahatsızlık hissetmesine neden olabilir.

8.Spectrophobia: Aynalardan veya yansımalarından korkma.

Aynalardan veya kendi yansımalarından korkma durumunu ifade eder. Bu fobi, kişinin aynalara bakmaktan veya kendi yansımasını görmekten yoğun endişe veya korku duymasıyla karakterizedir.

9.Genuphobia (Genofobi):

Dizlere bakmaktan veya dokunulmasından korkma durumu, Bu fobiye sahip kişiler, dizlerine dokunulması, dizlerinin zarar görmesi veya dizlerinde ağrı olması gibi durumlarda yoğun bir endişe hissi yaşarlar.

Genuphobia, kişinin günlük yaşamını etkileyebilen bir fobi olabilir. Kişi, kalabalık ortamlarda veya fiziksel temasın sık olduğu durumlarda rahatsızlık hissedebilir, bazen sosyal etkileşimlerden kaçınabilir veya anksiyete belirtileri yaşayabilir.

10. Chromophobia (Kromofobi): Belirli renklere karşı korku veya tiksinti hissi duyulan fobi türüdür.

Bu fobiye sahip kişiler, belirli renklere karşı büyük bir endişe veya korku hissi yaşarlar. Örneğin, bazıları için canlı ve parlak renkler, kaygıya veya rahatsızlığa neden olabilirken, bazıları için belirli renkler travmatik bir deneyimi hatırlatabilir.

Chromophobia, kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen bir fobi olabilir. Kişi, belirli renklere sahip ortamlardan veya nesnelerden kaçınabilir, renkli görselleri veya dekorasyonları tolere edemeyebilir veya renkli eşyalarla etkileşimde bulunurken anksiyete belirtileri yaşayabilir.

Aşağıda bu fobilerle ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.

Bunu da Okuyun

İNSANLARA İYİ DAVRANMAK SOSYAL ANKSİYETİNİZİ AZALTABİLİR

Sosyal endişe ile mücadele eden kişiler için, sadece evden çıkma düşüncesi değil, başkalarıyla etkileşim kurma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.