C REAKTİF PROTEİN (CRP) NEDİR? HANGİ DURUMLARDA YÜKSELİR?

crpC reaktif protein (CRP) karaciğerde üretilen ve vücutta inflamasyonun göstergesi olan bir proteindir.  Akut faz reaktanı olarak sınıflandırılan CRP inflamasyona cevap olarak salgılanır.

CRP neden yükselir?

CRP esas olarak vücudun herhangi bir enfeksiyona cevabı olarak yükselir. Bunun dışında aşağıdaki durumlarda da yükselir:

 

•Yanık

•Travma

•Kalp krizi

•Lupus, vazkülit, romatoid artrit gibi infalamatuvar hastalıklar

•İnflamatuvar bağırsak hastalıkları

•Obstrüktif uyku apnesi:

CRP düzeyinin obstüriktif uyku apnesi olan kişilerde yüksek olduğu saptanmıştır(1).

•Bazı kanser türleri:

Kanserdeki iltihaplanmanın rolü tam olarak anlaşılmamıştır. Vücudun bazı organları kronik olarak iltihaplandığında daha fazla kanser riski taşır. C-reaktif protein düzeylerinde artış ve kanser gelişme riski arasında bir ilişki mevcut olsa da CRP’nin dolaşımdaki seviyesini ve kanser riskini etkileyen genetik polimorfizmler arasında herhangi bir ilişki yoktur.

CRP düzeyleri ile ilişkili kolon kanseri riski üzerine yapılan bir çalışmada kolon kanseri olan kişilerde kolon kanseri bulunmayan insanlara göre daha yüksek CRP konsantrasyonları saptanmıştır (2).

CRP ile kalp hastalıkları arasındaki ilişki nedir?

CRP yüksekliği ateroskleroz ve kalp hastalığında görülebilir. Ateroskleroz veya arterlerde kolesterol plaklarının birikmesi kandaki CRP düzeylerinin yükselmesine neden inflamatuar bir cevaptır. Aterosklerozun inflamatuar bileşeni nedeniyle artmış CRP düzeyi kardiyovasküler hastalıkla bağlantılıdır. 

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), diabetes mellitus, yüksek kan kolesterolü, yaş, sigara içimi, obezite ve ailede kalp hastalığı öyküsü gibi kardiyovasküler hastalık risk faktörleri yüksek CRP seviyesiyle ilişkili olabilir.

Geleneksel CRP ölçümü genellikle vücuttaki iltihaplanmayı tespit etmek için kullanılır. Kardiyovasküler risk değerlendirmesinde CRP’yi saptamak için daha duyarlı bir ölçüm kullanılır. Buna yüksek duyarlı C-reaktif protein (hs-CRP) adı verilir.

CRP düzeylerini herhangi bir zamanda bir defa ölçmek bir enfeksiyon ya da enflamasyondan etkilenebildiğinden genellikle kardiyovasküler riskin yeterli göstergesi olarak kabul edilmez. Bu nedenle, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yaklaşık iki hafta arayla iki ayrı CRP seviyesini kontrol etmeyi ve tarama amacıyla iki okumanın ortalama değerinin kullanmasını önermektedir.

Kardiyovazküler hastalık riskini gösteren hs-CRP değerleri nedir?

Düşük derece risk: hs-CRP değeri 1 mg/l’nin altında ise

Orta derece risk: hs-CRP değeri 1-3 mg/l arasında ise

Yüksek derece risk: hs-CRP değeri 3 mg/l’den yüksek ise

10 mg/l’dan daha yüksek CRP düzeyi başka seviyedeki iltihabi bir süreç için açıklama yoksa kalp krizi veya inme gibi akut bir plak rüptüründe görülebilir.

Kaynaklar:

1- Latina JM, Estes NA, Garlitski AC (2013). “The Relationship between Obstructive Sleep Apnea and Atrial Fibrillation: A Complex Interplay”. Pulmonary Medicine. 2013: 621736. PMC 3600315Freely accessible. PMID 23533751. doi:10.1155/2013/621736.

2-Erlinger TP, Platz EA, Rifai N, Helzlsouer KJ (Feb 2004). “C-reactive protein and the risk of incident colorectal cancer” (PDF). JAMA. 291 (5): 585–90. PMID 14762037. doi:10.1001/jama.291.5.585.

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.