ENDOSKOPİ NEDİR? NE AMAÇLA YAPILIR?

Endoskopi, kişinin sindirim sistemini incelemek için yapılan ameliyatsız bir yöntemdir.

Üst gastrointestinal sistemi incelemek için kısaca endoskopi adı verilen bu yöntemin asıl adı özofagogastroduodenoskopi’dir. İnce esnek bir tüp kullanılarak yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısmının (duodenum) incelenerek görüntünün bir ekrana yansıtılması işlemidir.

Aynı şekilde bağırsağı incelemek için rektum yoluyla endoskoplar kalın bağırsağa (kolon) geçirilebilir. Bu prosedüre kolonun ne kadar muayene edildiğine bağlı olarak sigmoidoskopi veya kolonoskopi denir.

KOLONOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) adı verilen özel bir endoskopi formu, pankreas, safra kesesi ve ilgili yapıların incelenmesini sağlar. ERCP, stent yerleştirme ve biyopsiler için de kullanılır.

ERCP NEDİR?

Endoskopi ne zaman yapılır?

Doktorunuz aşağıda şikayet veya bulgular varlığında sizden endoskopi yaptırmanızı isteyebilir:

♦Mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gastrointestinal kanama gibi sindirimsel belirti ve bulguların nedenini belirlemek amacıyla

♦Anemi, kanama, inflamasyon, diyare veya sindirim sisteminin kanseri gibi hastalık ve durumları test etmek için doku örnekleri (biyopsi) almak amacıyla

♦Sindirim sistemindeki sorunları tedavi etmek, kanayan bir yaradan kaynaklı kanamayı durdurmak,dar bir yemek borusunu genişletmek, bir polipi ortadan kaldırmak veya yabancı bir nesneyi çıkarmak amacıyla endoskopi yapılabilir.

Endoskopi için nasıl bir hazırlık yapmanız gerekir?

Güvenli ve tam bir muayene için midenin boş olması gerekir. İşlemden önce altı saat veya daha fazla bir süre yemek yenmemesi ve içilmemesi istenir. 

Endoskopi öncesi kullanılan ilaçlar, alerji durumu ve bilinen tüm sağlık problemlerinizi doktorunuza söylemeniz gerekir. Bu bilgi, doktorunuzun işleme başlamadan önce antibiyotik gerekip gerekmediğini ve alerji nedeniyle hangi ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirlemesine yardımcı olacaktır. 

Endoskopi sırasında ne hissedersiniz?

Endoskopi işlemi sırasında hastanın rahatlaması için sedasyon yapılır. Damara enjekte edilerek uygulanan yatıştırıcı, gevşeme ve hafif uyku haline neden olur. Hastalar genellikle bir saat içinde kendine gelir ancak ilaçların etkileri daha uzun sürdüğünden ertesi güne kadar araba kullanmamanız önerilir.

Bazen endoskopi sonrası hafif bir boğaz ağrısı hissedilebilir fakat bu durum geçicidir.

Endoskopi işleminin riskleri nelerdir?

Endoskopi güvenli bir işlemdir ve bu işlemler konusunda uzmanlaşmış doktorlar (gastroenterolog) tarafından yapıldığında komplikasyonlar çok nadir görülür.

İlacın verildiği damarın lokalize tahrişi, kullanılan ilacın veya sakinleştiricilerin tepkisi, önceden var olan kalp, akciğer veya karaciğer hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar, biyopsinin yapıldığı yerde veya polip çıkarılan bölgede kanama, perforasyon (yemek borusu, mide veya duodenum delinmesi) gibi önemli komplikasyonlar çok  nadir olarak görülür.

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.