IgE immünglobulin E’nin kısaltmasıdır ve immünglobulinlerin 5 tipinden biridir.
İmmünglobulin ne anlama gelir?
İmmünglobulin kanda bulunan antikor anlamına gelir. Antikor hastalıklar ve vücuda giren yabancı cisimlerle mücadele etmek ve onları zararsız hale getirmek için vücudumuzun salgıladığı maddelerdir. 5 tip İmmünglobulin vardır. Ig G, Ig M, Ig A , Ig D ve Ig E.
Tüm immünoglobulinler, iki hafif zincir ve iki ağır zincirden oluşur. Aşağıda IgE’nin yapısal formunu görebilirsiniz.
İmmunglobulin E ne işe yarar?
IgE’nin işlevi diğer immünoglobüllerden farklıdır, hücre yüzeyi reseptörü Fc epsilon RI aracılığıyla mast hücrelerinin ve bazofillerin aktivasyonunu indükler.
İmmünglobulin E toz, polen,hayvan tüyü ve parazitlere karşı salgılanan antikordur. Alerjik hastalıklarda düzeyi artar. Bunun dışında immün yetmezlik durumlarında, enfeksiyonlarda ve malignensilerde (kanser) seviyesi yükselebilir.
Hangi durumlarda Ig E düzeyine bakılır?
-Zaman zaman veya sürekli olan kaşıntı durumlarında
-Gözlerde kaşıntı olması durumunda
-Egzama varlığında
-Geçmeyen bulantı, kusma, ishal durumunda
-Sürekli hapşırma, öksürme, burunda tıkanıklık durumunda
-Nefes almada zorluk mevcutsa
-Göğüste hırıltı, nefes darlığı, öksürük gibi astım belirtileri varlığında doktorunuz sizden total Ig E düzeyinizi ölçtürmenizi isteyebilir.
Ig E normal değerleri nedir?
Yaş | Değer (kU/L) |
0-5 ay | < 13 |
6-11 ay | <34 |
1-2 yaş | <97 |
3 yaş | <199 |
4-6 yaş | <307 |
7-8 yaş | <403 |
9-12 yaş | <696 |
13-15 yaş | <629 |
16-17 yaş | <537 |
18 yaş ve üstü | <214 |
Ig E’ nin yüksekliği her zaman alerjik bir hastalığın göstergesi değildir, beraberinde yukarda saydığımız klinik belirti ve bulguların olması durumunda alerjik bir durumdan şüphelenilir.
Ig E hangi durumlarda yükselir?
IgE, parazitik hastalıklara, özellikle de helmintlerin ve bazı protozoaların neden olduğu hastalıklara karşı savunmada önemlidir.
Bununla birlikte, düşük IgE seviyeleri insanları ciddi paraziter enfeksiyonlara karşı duyarlı olmasına neden olmaz.
IgE, alerjik hastalıkların, özellikle mast hücresi / bazofil aktivasyonunun ve antijen sunumunun patogenezinde önemli bir rol oynar.
Artmış serum IgE, alerjik hastalıklar,bazı primer immün yetmezliklerde, parazitik ve viral enfeksiyonlarda, bazı inflamatuar hastalıklarda, bazı malignitelerde ve diğer birkaç rahatsızlıkta görülür.
Detaylı olarak bunları aşağıda bulabilirsiniz.
1-Alerjik hastalıklar:
Yüksek Ig E düzeyi atopik dermatit, alerjik bronkopulmoner aspergillozis, astım, çocuklarda sürekli hışıltılı solunum yolu ve hava yolu aşırı duyarlılığı gibi alerjik ve solunumsal hastalıklar ile ilişkilidir.
2- İmmün yetmezlikler:
Bazı birincil immün yetmezlikler yüksek IgE seviyeleri ile ilişkilidir.
Otozomal dominant hiperimmünoglobulin E sendromu (Job sendromu) olan hastalar, egzama, eklem hiperekstansibilitesi ve patolojik kırıklarla karakterizedir. Bu hastalar, cilt (deri apsesi) ve akciğerlerin mantar ve Staphylococcus aureus enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır.
Netherton sendromu (kutanöz iktiyozis) serum peptidaz inhibitöründeki yetersizliğe bağlı nadir görülen otozomal resesif bir hastalıktır. Total IgE seviyeleri 100 – 10.000 IU/ mL arasında değişebilir.
Wiskott-Aldrich sendromu proteindeki mutasyonlara bağlı nadir bir X-bağlantılı sendrom olup egzema, trombositopeni, değişken T hücre fonksiyonu ve artmış IgE seviyeleri ile ilişkilidir.
3- Enfeksiyonlar:
Bazı parazit ve virüs enfeksiyonları yüksek serum IgE ile ilişkilidir. Gelişmekte olan ülkelerde paraziter enfeksiyonlar IgE’deki yükselmelerin en yaygın nedenidir.
Serum IgE’yi arttırdığı bilinen parazitler, Strongyloides, Toxocara, Trichuris, Ascaris, Echinococcus, kancalı kurtlar, filaria ve Schistosoma‘dır.
Artan IgE seviyeleri hem parazite özgü IgE’yi hem de total IgE’yi yükseltebilir.
Tip 1 HIV hastaları, yüksek IgE seviyelerine ve ilaç veya çevresel allerjenlere karşı artmış alerjik reaksiyona sahiptir. HIV pozitif yetişkinlerde, yüksek IgE seviyeleri, intravenöz ilaç kullanımı ve alkol alımı gibi diğer çeşitli durumlarla kısmen ilişkili olabilir.
Yüksek IgE seviyeleri ile ilişkili viral enfeksiyonlar arasında Epstein-Barr virüsü (EBV) ve sitomegalovirüs bulunur. EBV mononükleozunda, IgE seviyeleri başlangıçta artar ve aylar içinde başlangıç çizgisine geri döner.
Mycobacterium tuberculosis enfeksiyonlarında yükselmiş IgE seviyeleri görülebilir.
4-Enflamatuvar hastalıklar:
Poliangiitis (Churg-Strauss) özellikli eozinofilik granülomatozis, nekrotizan küçük ve orta boy damar vasküliti ve astıma bağlı eozinofili durumlarında da yüksek IgE (5000 IU / mL’ye kadar) düzeyi görülebilir.
5-Neoplazmlar(kanserler):
IgE’de yükselmelerle ilişkili olarak bilinen neoplazmlar Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma, özellikle nodüler sklerotik histoloji, kutanöz T hücre lenfoması / Sézary sendromu ve IgE miyelomunu içerir.
6-Diğer durumlar:
Kemik iliği transplantasyonu olan hastalarda, graft-versus-host hastalığı bulunmasa bile IgE seviyeleri 2000 katına kadar artabilir.
Glomerülonefritin farklı formları ile ilişkili nefrotik sendromu artmış IgE seviyeleri ile ilişkilidir.
Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre daha yüksek IgE seviyelerine sahiptirler.
Alkol tüketimi serum IgE seviyelerini artırır ancak alerjik hastalık riskini artırmaz.
Bebegim 6aylik ve 6aydir biz rejim yapiyoruz hayvan eti dahil hicbir urununu ve yumurtayi yiyemiyoruz alerji doktirlarina gittik ve bu ucuncu alerji doktorumuz Test etti total ige 449 geldi sonucu ek gidalara gectim ama hiçbirşey yediremiyorum alerji doktoruma soyledim bana yapacak birşey yok yedireceksin diyo devamli ama agzini asla acmiyo zorla verincede kusuyo b12 dahil tum vitaminleri düştü kansizligi basladi ama doktorumuz bize pek yardimci olmuyo dodex kullaniyoruz bide kan ilaci ama aşırı kabiz oluyo 4gun falan cikamiyo tuvalete 2.gunden sonra hergun agliyo ve çaresizim napsam bilmiyorum lutfen bana yardimci olun pazartes tekrar gidecez doktorumuza bakalim ne diyevek bize
Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin beslenme olarak ihtiyacının %100’ünü karşılar. 6 aydan sonra tamamlayıcı beslenme için ek gıdalara geçilebilir. Tahıl ve içeriğindeki nişasta karbonhidrat kaynağıdır. Protein olarak etin sindirimi bebekler için zordur. Sebze pürelerinin içine kıyma olarak katılmalıdır. 6 aylık bebekte katı gıdalar pürüzsüz yoğurt kıvamında olmalıdır. Taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, püresi, pekmez, muhallebi 6 aylık bebek beslenmesi için uygun olan besinlerdir. Bunun dışında bebeğinizin alerjisi için doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.
Merhaba
Bizde de ayni durum vardi…3 yasina kadar cektik…Sonra kan testi yaptirdik ve bugday alerjisi cikti…Bi aklinizda olsun..3 yasina kadar doktorlar bebeklere kan testi yaptirmazlar cunku IgE degerleri surekli degisir (Mikroplara karsi savasan antikor), sonuclar yaniltici olabilir diye de istemezler (dogrudur da)…Yine dedigim gibi aklinizda olsun….Bunun icin yapmaniz gereken cok basit aslinda…Bir hafta cok basit seylerle deneme yanilma ile gideceksiniz…Birsey vereceksiniz kasinma yoksa ikinci seyi vermeye devam edeceksiniz…Boyle boyle neyin nasil olsugunu anlayacaksiniz….Bu kasinma oyle bir anda baslamadigi icin bir kac gun beklemenizde gerekecektir…Alerji ancak boyle bulunur…demiyorum sizin ki de bugday alerjisi diye..benim kizim da var…hemen hemen ayni degerler…Bu alerji sur olabilir bugday olabilir….Doktorlar bebegin bu donemde gelismesine onem verdikleri icin hayat riski yoksa bunu gozardi ederler…O yuzden her turlu seye devem derler (bu konu da malesef haklilar yoksa bunlari cikarttiginizda cocuk buyumesi yavasliyor)….3 yasina geldiginde kan testi yaptirirlar…Bi konu daha belki havada ki polenlerde etkili olabilir…Ona karsi “brick” testi var…Onu yaptirirlar…Onun icin 3 yasina beklemeye gerek yok..Sirtina birsey boyle baloncuklar gibi ve vucuda igne batirirlar…Balon olusan yerde ki madde tipinden alerji belli olur (toz, polen, ozel bazi agaclar vs….) o yuzden doktorunuzla bu konulari bi acikla konusun derim…
mehabalar kolay gelsin eşimde yaklaşık 23 yıldır egzama bulunmakta ıge testi sonucunda 847 sonuç göstermekte bizim ne tür tedevi uygulamamız gerekir ne yapmalıyız
Ige yüksekliğinin nedeninin saptanması ve ona göre bir tedavi verilmesi gerekir. Bu tedavi için bir immünoloji ve alerji uzmanına başvurmanızda fayda var. Geçmiş olsun.
Benim ogluma 3. Ayinda atopik dermatit ve çoklu besin alerjisi (süt ve yumurta ) konuldu ilk testte 228 olan IgE si 638 e cikti bir sure sonra tekrar 378 e düştü idi fakat yeni yaptırdığımız testte 582 ye cikti oglum suan 20 aylik bu hareketlilik normal mi bir de yeni firinlanmis sut diyetini acmaya baslayacaktik (anneye). Fikir alabilir miyim şimdiden teşekkür ederim
Oğlum 20 yaşında ıgesi 1748 bu nedemek
IgE düzeyinin yüksek olması öncelikle alerjik durumları akla getirir. Sadece IgE düzeyi ile bir yorum yapmak doğru olmaz. Klinik bulgularla beraber değerlendirmek gerekir. Bunun için bir alerji (immünoloji) uzmanına muayene olmanızı öneririz.
Oglunuzda ne çıktı acaba ben de de aynı tablo var merak ettim de teşekkür ederim ben de 20 yaşındayım. sağlıklı günler
Oğlum 4.5 yaşında IgE 650 lerde allerjik bünyesi var ve immunoloji dr. Giittik antihistaminik şurup verdi 1 ay kullandık.Değişen bir şey yok.çözüm önerisi olan var mı..?
benimde oğlumun kan testi sonucu IgE 650 çıktı ne anlama geliyor testlerini yaptırıcaz ama ön bilgi alabilirmiyim acaba,endişeleniyorum da biraz
IgE yüksekliği ile ilgili yazımızı ve yorumları okumanızı öneririz. Doktorunuz testlerden sonra gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Endişelenmenize gerek yok.
Benimde IGE 1800 çıktı ilaç çözüm felan yokmuş
Nasıl olmaz ilacı xloier igne tedavisine başlanılırsa iyi bir sonuç
Alırsınız dermotolg dokrunuza sorabilir ve bu igneye tedavisine başlayabilirsiniz
Merhaba bende ige 338 dir sivilce cikmasina yol aacha bilirmir sivilcelerden dolayi rahatsizim kan tahlili yapdirdim IGE yuksek cikti yemek olarak ve yaxud ilac olarak ne kullanmliyim ?