HELICOBACTER PYLORI NEDİR?

helicobacter pylori belirtileri, helicobacter pylori nasıl bulaşır, helicobacter pylori bitkisel tedavi ,helicobacter pylori belirtileri nelerdir, helicobacter pylori tedavisinde kullanılan ilaçlar, helicobacter pylori tedavisi, helicobacter pylori nedir, helicobacter pylori testiHelicobacter pylori midede kronik inflamasyona  ve peptik ülsere neden olan bir bakteridir. H.pylori enfeksiyonu yaygın olarak görülür. İnsanların üçte ikisinde vücutlarında bulunur fakat çoğunda ülser ya da her hangi bir semptoma neden olmaz.

Yıllar boyunca mide ülserlerinin nedeni olarak stres, acı yiyecekler, sigara ve diğer faktörler gösterildi fakat 1982 yılında ülser nedeni olarak H.pylori keşfedildi.

H.pylori sulardan, gıdalardan ve eşyalardan bulaşabilir ve mide astarına yerleşip, ülserlere neden olur. Nadir olsa da mide kanserine neden olabilir.

H.pylori tanısı nasıl konur?

Eğer ülser bulgularınız ve şikayetleriniz yoksa doktorunuz H. pylori’den şüphelenmeyecektir ancak ülser şikayetleriniz mevcutsa doktorunuz bir takım tahliller isteyecektir. Öncelikle kan ve dışkı tahlillerinde H.pylori saptanabilir.

Üre nefes testi adı verilen bir test ile H.pylori tanısı konabilir.  Endoskopi ve biyopsi tanı koymada kullanılan diğer yöntemlerdir.

H.pylori tedavisi nasıl yapılır?

H.pylori’ye bağlı gelişen ülserlerde kullanılan ilaçlar şunlardır:

1-Antibiyotikler:

Amoksisilin, klaritromisin, metranidazol, tetrasiklin ve tinidazol kullanılan antibiyotiklerden bazılarıdır.

2-Mide asidini azaltan ilaçlar:

Dexlansoprazole (Dexilant), esomeprazol(Nexium), lansoprazol(Prevacid), omeprazol(Prilosec), pantoprazol(Protonix) gibi ilaçlar mide asidini azaltarak tedaviye yardımcı olması amacı ile kullanılır.

3-Histamin salınımını azaltarak mide asidini azaltan ilaçlar:

Simetidin (Tagamet) , famotidin (Fluxid,Pepcid), nizatidin (Axid) ve ranitidin (Zantac) gibi ilaçlar kullanılır.

Bunu da Okuyun

KİST HİDATİK NEDİR?

Echinococcus granulosus’un larva şeklinin insanlarda ve koyun, sığır gibi hayvanların karaciğer, akciğer gibi organlarında yerleşmesiyle ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.