5 SORUDA GRİP AŞISI

 

grip-asisiGrip dünya çapında her yıl bir çok kişinin hastalanmasına ve bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. Gribin etkilerinden korunmak ve yayılmasını önlemek için aşı yaptırmakta fayda vardır.

Aşağıda griple ilgili en çok sorulan 5 soru ve cevabını bulacaksınız:

1-Grip aşısı nedir?

Grip aşısı sizi grip virüsünden korumak amacıyla çoğu zaman omuzdan iğne şeklinde yapılan, bazen de burun  spreyi olarak kullanılan bir aşıdır. Gelecek olan yılda sizi hasta yapması muhtemel 3 ya da 4 tip grip virüsünden elde edilir.

2-Grip aşısı kimlere yapılmalıdır?

6 aylıktan büyük hemen hemen herkese yapılabilir. Özellikler aşı yaptırması gereken gruplar şunlardır:

-Gebeler

-65 yaş üstündekiler

-Sağlık sorunu olanlar

6 aylıktan küçük bebeklere ve grip aşısına karşı alerjisi olanlara grip aşısı yapılmaz.

3-Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Ekim ayından itibaren grip aşısı yaptırılabilir. En iyi zaman grip mevsimi başlamadan yaptırılmasıdır fakat ocak ayında bile yaptırılabilir.

4-Kaç tip grip aşısı vardır?

Çok çeşitli tipte grip aşıları vardır. Standart tipte 3 farklı grip virüsüne karşı koruma sağlar. Genellikle iğne şeklinde omuza kas içine yapılır. Bir başka grip aşısı tipi 4 farklı virüse karşı koruyucu olan ve burun spreyi olarak da kullanılabilen tiptir. Ayrıca bu tip aşı deri içine de yapılabilir.

5-Grip aşıları işe yarar mı?

Evet grip aşıları faydalıdır. Aşı olunmasına rağmen hastalık geçirilebilir. Bu yaş ve aşı olmadan önce ne kadar sağlıklı olduğunuz gibi bir çok faktöre bağlıdır. Aynı zamanda dışarda dolaşan ve hastalık yapan virüsle aşıda bulunan virüsün ne kadar uyuştuğuna da bağlıdır.Sonuçta aşı olduktan sonra hastalığı geçirseniz bile daha hafif geçirme ihtimaliniz vardır.

Şunu unutmamanızda fayda var: ”Grip aşısı sizi grip yapmaz” fakat sizin grip olduğunuzu düşündüren, gribe benzer hafif yan etkiler gösterebilir.

Bunu da Okuyun

COVİD-19 VE GRİP ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

İnfluenza (Grip) ve COVID-19 bulaşıcı solunum yolu hastalıklarıdır, ancak enfeksiyona neden olan virüsler farklıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.