Domuz Gribi olarak tanınan H1N1 virüsü ilk kez 2009 yılında tespit edilen bir grip virüsüdür. Domuz gribi adı verilmesinin nedeni domuzlarda bulunan virüse benzerliğinden dolayıdır. Domuz eti yemek veya domuzlarla temas bu virusun buluşmasına neden olmaz.
Nasıl bulaşır?
Domuz gribi mevsimsel grip gibi bulaşır ve aynı şekilde yayılır. Korunması da aynı şekildedir. Belirtileri de mevsimsel grip gibidir; Öksürük, burun akıntısı, boğaz, baş ve vücut ağrısı, yorgunluk, ateş ve döküntü görülen semptomlardır. Pnömoni ve solunum yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Solunum sıkıntısı, ciddi kusma, karın ağrısı ve bilinç bulanıklığı gibi şikayetlerde acilen doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Tanı nasıl konur?
Mevsimsel grip ile domuz gribini bulgulara bakarak ayırt etmek çok zordur. Tanı için burun veya boğazdan örnek alınır ve test için laboratuvara gönderilir.
Tedavisi nedir?
Mevsimsel gripte kullanılan oseltamivir( tamiflu) ve zanamivir (relenza) gibi ilaçların grip bulgularının ortaya çıktığı ilk 48 saatte kullanılması faydalıdır.
Antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur, çünkü antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir virüslara karşı hiçbir etkileri yoktur.
Aşı yaptırılmalı mı?
Domuz gribi aşısı aynı diğer grip aşıları gibi korunma amaçlı yaptırılabilir. En etkin korunmanın
-ellerinizi yıkamak
-göz, ağız ve burnunuza dokunmamak ve
-grip olan kişilerden uzak durmak olduğunu unutmayın.