Uçuk oldukça sık rastlanan bir virüs hastalığıdır. Dudak üstünde veya çevresinde küçük, içi sıvı ile dolu kabarcıklardır. Gruplar halinde bulunabilirler ve belli bir süre sonra kabuklanırlar. İz bırakmadan iyileşmeleri 2-4 haftayı bulabilir.
Uçuk nasıl bulaşır?
Uçuk kişiden kişiye temasla örneğin öpme ile bulaşır. Traş bıçağı, havlu, kaşık, çatal gibi aletlerin ortak kullanılması da bulaşmaya neden olur. Oral seks ile HSV-1 genital bölgeye, HSV-2 de dudaklara bulaştırılabilir.
Uçuk etkeni nedir?
HSV (Herpes Simplex Virus) etkenidir. HSV-1 uçuklara yol açarken , HSV-2 genital herpesten sorumludur. Bununla birlikte her iki tipte ağızda ve genital bölgede enfeksiyona neden olabilir. Uçuk kaşıntılı kabarcıklar mevcutken bulaştırıcıdır fakat uçuk olmadığı halde de bulaşıcılık söz konusudur. Herpes enfeksiyonu bir kere geçirildiğinde virüs sinir hücrelerine yerleşir ve sessiz bir şekilde kalır. Bazı faktörler tarafından tetiklenmesi ile tekrar ortaya çıkar. Bu faktörler şunlardır:
-Viral bir enfeksiyon veya ateş
-Hormonal değişiklikler
-Stres
-Yorgunluk
-Güneş ışığı ve rüzgara maruz kalma
-İmmün sistemdeki değişiklikler
Uçuk semptomları nelerdir?
Uçuğun belli bazı evreleri vardır. Bunlar:
-Karıncalanma ve kaşınma
-Küçük sıvı dolu kabarcıkların oluşması- Dudak dışında çene ve burunda da oluşabilir.
-Kabarcıkların patlaması ve kabuklanmasıdır.
Bulgular ilk kez ya da tekrarlayan uçuk olmasına göre farklılık gösterir. İlk kez uçuk geçirenlerde ateş, boğaz ağrısı, lenf nodu şişliği, baş ve kas ağrısı görülebilir.
Uçuğun tedavisi nedir?
Uçuk genellikle 2-4 hafta içinde tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşir. Antiviral ilaçların kullanılması iyileşmeyi hızlandırabillir. Merhem şeklinde uçuğun üzerine sürülür veya ağızdan hap şeklinde de kullanılabilir.