A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 7 BELİRTİSİ

A vitamini, göz sağlığı, güçlü bir bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve üreme gibi birçok bedensel işlev için önem taşıyan yağda çözünen bir vitamindir.

Gıdalarda bulunan iki tip A vitamini vardır: Retinol (preformed A vitamini) ve provitamin A.

Retinol et, balık, yumurta ve süt ürünlerinde yaygın olarak bulunur.

Öte yandan vücut, kırmızı, yeşil, sarı ve turuncu meyveler ve sebzeler gibi bitki besinlerinde karotenoidleri provitamin A’ya dönüştürür.

A vitamini açısından en zengin 10 besin için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

A VİTAMİNİ AÇISINDAN EN ZENGİN 10 BESİN

A vitamini eksikliğinin bulgu ve belirtileri nelerdir?

1- Kuru cilt:

A vitamini,  deri hücrelerinin oluşmasında ve onarılmasında önemlidir. Ayrıca bazı cilt sorunlarında iltihapla savaşmada yardımcı olur.

Yeterli A vitamini almamak egzema ve diğer cilt problemlerinin gelişmesine neden olabilir.

2-Göz kuruluğu:

Göz problemleri A vitamini eksikliği ile ilişkili olabilir.

Göz kuruluğu ya da gözyaşı üretememe, A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir.

3-Gece körlüğü:

Ciddi A vitamin eksikliği gece körlüğüne neden olabilir.  Gece körlüğü riski taşıyan kişilerde A vitamini düzeylerinin yükseltilmesi gece körlüğü riskini azalttığı gösterilmiştir.

4-Kısırlık ve sorunlu gebelik:

A vitamini, hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme için, ayrıca bebeğin uygun gelişimi için gereklidir. A vitamini eksikliği hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa yol açabilir. A vitamini eksikliğinin düşüklerle de ilişkili olduğu gösterilmiştir.

5-Büyüme geriliği:

Yeterli A vitamini alamayan çocuklarda büyüme geriliği görülebilir.  Yapılan çalışmalarda gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda A vitamini takviyelerinin tek başına ya da diğer besinlerle birlikte büyümeyi artırabildiği gösterilmiştir. 

6-Akne:

A vitamini, cildin gelişmesini desteklediğinden ve iltihapla savaştığından, aknenin önlenmesine veya tedavisine yardımcı olabilir. Birçok çalışma, akne varlığının düşük A vitamini düzeylerine bağlamıştır.  Topikal ve oral A vitamini akneyi tedavi edebilir. Araştırmalar, A vitamini içeren kremlerin, akne lezyonlarının % 50 oranında azaltabildiğini göstermektedir.

Akne tedavisinde kullanılan en yaygın A vitamini formu, izotretinoin veya Accutane’dir. Bu ilaç, akneyi tedavi etmede çok etkili olabilir, ancak birçok yan etkiye de sahiptir.

7-Kötü yara iyileşmesi:

Yaralanma veya ameliyat sonrası iyileşmeyen yaralar A vitamini düzeylerinin düşük olmasına bağlı olabilir. Bunun nedeni, A vitamininin sağlıklı bir cildin önemli bir bileşeni olan kolajen oluşumunu teşvik etmesidir. Araştırmalar hem oral hem de topikal A vitamininin cildi güçlendirebileceğini düşündürmektedir.

Bunu da Okuyun

badem yetiştiriciliği, badem grubu, badem faydaları, badem dinle ,barış bahçeci, badem yağı, badem geceyedir küsmelerim, badem youtube

ÇİNKO EKSİKLİĞİNİN 5 BELİRTİSİ

Çinko eksikliği oldukça sık görülen önemli sağlık sorunlarına neden olabilen bir durumdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.