KALP HASTALIKLARI TANISINDA KULLANILAN TESTLER NELERDİR?

kalp

Kalp hastalıkları koroner arter hastalığı veya aritmi gibi kalbi etkileyen durumlardır. Dünyada ölüm nedenlerinin başında gelen bir hastalıktır. Doktorunuz kalp krizi ve felç geçirme riskinizi azaltmak için hayat tarzınızda değişiklik yapmanız için önerilerde bulunabilir veya size ilaç tedavisine başlayabilir. Bununla birlikte doktorunuz size etkin tedaviye başlamadan önce bir takım testler yapmak zorundadır. Bu testler nelerdir?

Fiziksel muayene ve kan testleri:

Muhtemel bir kalp hastalığının belirtileri şunlar olabilir:

-Bayılma

-Yavaş veya hızlı kalp atışı

-Göğüs bölgesinde rahatsızlık hissi veya ağrı (anjina)

-Nefes darlığı

-Bacak, ayak, eklemle veya karında ani şişkinlik olması

Doktorunuz muayene sırasında ailenizde kalp rahatsızlığı olup olmadığı soracak, kalp hızınızı ve tansiyonunuzu ölçecektir. Kalp hastalığı tanısı koymak için kan testleri yaptırmanızı isteyecektir. Kolesterol düzeyi bunlardan biridir.  Kolesterol testleri, total kolesterol, HDL , LDL ve trigliserit düzeyini içermektedir. CRP (C reaktif protein) herhangi bir inflamasyon olup olmadığını göstermesi açısından doktorunuza yol gösterecektir.

Fiziksel muayene ve kan testlerinden sonra doktorunuz bazı ek testler yapacaktır.

EKG( Elektrokardiyogram):

Kalpteki elektriksel aktiviteyi moniterize ederek kalp hasarını ve düzensiz kalp atışını gösteren kolay bir testtir.

EKO (Ekokardiyogram):

EKO kalbi ultrason dalgaları ile görünür hale getirmeye yarayan bir testtir. EKO ile kalp kasları ve kalp kapakları görüntülenebilir.

Efor Testleri:

Yorucu bir aktivite sırasında kalbin verdiği reaksiyonun gözlenmesi kalp hastalıkları tanısında kullanılır. Bunun için motorlu koşu bandı üzerinde hasta koşturulur ve kalp ritim takibi, kan basıncı ve EKG kaydı yapılır.

Karotid arter ultrasonu:

Bu test ile felç geçirme riskiniz tespit edilir. Boynun her iki yanından yapılan ultrason ile arterlerde plak olup olmadığı tespit edilir.

Holter Moniterizasyonu:

Kalbinizin 24-48 saat süreyle izlenmesi amacıyla Holter adı verilen bir cihaz vücudunuza takılır. Bu cihaz sürekli bir EKG cihazı gibi çalışır ve 24-48 saat boyunca kayıt yapar.

Akciğer röntgeni:

Göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleri bulunan kişilere tanı koymada yardımcı olur.

Eğik Masa Testi:

Hasta eğik bir masa üzerine yatırılır ve masa dik konuma getirilir. Hastanın kan basıncının ani düşmesine bağlı gelişen bayılmaları diğer durumlardan ayırt etmek için kullanılır.

Kompüterize tomografi (CT):

Kalbin kesitsel görüntülerini ortaya koyarak doktorunuzun kalp hastalığınızın tanısını koymasına yardımcı olur.

Manyetik rezonans (MR):

MR, kalp kası hastalıkları ve koroner arter hastalıkları tanısında yardımcı olur.

Koroner anjiografi:

Anjiografi sayesinde daralmış ve tıkanmış arterler saptanır.

Kalp hastalıkları sonucu kalp krizi ve felç gelişme riski vardır. Erken tanı ve tedavi ile bu risk azaltılabilir. Yüksek kalp krizi riskiniz olduğunu gösteren faktörler şunlardır.

-Aile hikayesi

-Sigara içmek

-Şişmanlık

-Kötü beslenme

-Yaş

Bu faktörlerin yanında nefes darlığı, göğüs ağrısı, nabız atışlarınızda azalma, artma gibi şikayetlerinizin varlığında doktorunuza muayene olmanızda fayda vardır.

Bunu da Okuyun

KALP HASTALIĞININ GÖSTERGESİ OLABİLECEK 9 BELİRTİ

Kalp hastalıkların çok çeşitli belirti ve bulguları olabilir. Aşağıda ilk başta kalp hastalığını düşündürmeyen fakat ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.