Soğan, mutfaklarımızın vazgeçilmezi olduğu gibi aynı zamanda sağlığımız için de birçok faydası olan bir besin kaynağıdır. Soğan yemeklerimize lezzet katmanın yanında flavonoid adı verilen polifenolik bileşikler açısından oldukça zengindir.
Flavonoidler;
-Antiinflamatuar etkileri
-Antioksidan olmaları
-Antikanserojen etkileri
-Antiproliferatif (hücre büyümesini engelleme) etkileri olması nedeniyle önemli bileşiklerdir.
Yapılan çalışmalarda soğanın kolesterol düzeylerinde düzelme sağladığı da saptanmıştır. Yapılan bir çalışmada soğanda bulunan flavonoidlerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyesini azalttığını gösterilmiştir.
Bir başka çalışmada soğan özütü verilen farelerde trigliserit düzeylerinde değişiklik olmazken kolesterol düzeylerinin düştüğü görülmüştür.
Soğan, Şeker hastalığı ve kolesterol:
Şeker hastaları kardiyovasküler hastalıklar ve inme geçirme açısından risk altındadırlar ve şeker hastalarında HDL kolesterol düzeyi düşerken, LDL kolesterol ve trigliserit düzeyi artar. Bu yüzden şeker hastaları kolesterol düzeylerini kontrol altında tutmaları önemlidir. Yapılan bir çalışmada diyabetli farelere şeker ilaçları ile birlikte soğan özütü verilmesinin şeker düzeyleri ile birlikte kolesterol değerini de düşürdüğü gösterilmiştir.
Çalışmaların çoğu çiğ veya konsantre soğan özütleri ile yapılmıştır. Yüksek ısıda pişirilmiş soğanın nasıl bir etki gösterdiği açık değildir, bu yüzden soğanın çiğ olarak yenmesi veya düşük ısıda haşlanmasının daha faydalı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca en yüksek flavonoid oranının ve antioksidan aktivitenin yeşil soğanda bulunduğu saptanmıştır.