Tuzun %40’ı sodyum, %60’ı klordan oluşur. Binlerce yıl önce Çinliler tarafından keşfedilen tuzun tüketimi günde 100 miligramlardayken, günümüzde 10-12 grama çıkmıştır. Türkiye’de ise bu rakam 18 gramı bulmaktadır. Oysa bir yetişkinin günde 6 gramın üstünde tuz tüketmesi sakıncalıdır.
Tuza ihtiyacımız var mıdır?
Kan basıncı ve sıvı dengesinin düzenlenmesi, kas sinir sisteminin düzgün çalışması için sodyum gereklidir. Normalde doğal gıdalarla alınan sodyum bunun için yeterlidir ve mutlak günde 6 gram tuz almamız gerekli değildir.
Tuzun zararları nelerdir?
Tuzun neden olabileceği rahatsızlıkların başlıcaları şunlardır:
-Yüksek tansiyon
-İnme
-Kalp hastalıkları
-Böbrek hastalıkları
-Mide kanseri
Kaç çeşit tuz vardır?
3 çeşit tuz vardır.
1-Deniz tuzu: Deniz suyundan elde edilir.
2-Sofra tuzu: Deniz veya kaya tuzunun rafine edilmesi ile edilen saf sodyum klorür içeren tuz türüdür.
3-Kaya tuzu veya kristal tuz: Kaya tuzu dünyanın çeşitli yerlerinden elde edilebilmektedir. Kristal tuzu ise Pakistan’da Himalaya dağları eteklerinden elde edilmektedir.
Hangi tuz yararlıdır?
Tuz vücudumuz için gerekli olan bir madde olmasına karşın günlük 3-5 gramı yeterlidir ve bu da doğal besinlerle karşılanabilmektedir. Tuzun herhangi bir çeşidinin sağlıklı olduğunu söylemek çok kolay değildir. Tuzlar arasındaki farklar elde edilişleri, içinde barındırdıkları mineraller, görünüş ve lezzetidir. Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon açısından belirleyici olan sodyum klorürdür ve bu tüm tuz çeşitlerinde bulunmaktadır. Sonuçta tüketilen tuz ne kadar az olursa bu sağlığımız için daha faydalıdır. Tuzu az tüketelim, daha sağlıklı olalım.