Kalp hastalıkların çok çeşitli belirti ve bulguları olabilir. Aşağıda ilk başta kalp hastalığını düşündürmeyen fakat altında bir kalp hastalığının göstergesi olabilecek 9 bulgu ve belirtiyi bulabilirsiniz:
1-Uyku apnesi:
Uykunuzda horluyorsanız solunumunuzda duraklamalar beyninize yeterince oksijen gitmemesine neden olabilir. Beyin, kan akışının devam etmesini sağlamak için kan damarlarına ve kalbe sinyaller gönderir. Bu da, yüksek tansiyon, anormal kalp ritimleri, felç ve kalp yetmezliği riskinizi artırır.
Uyku apnesi nedir ve nasıl tedavi edilir? Öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
2-Ellerde güçsüzlük:
Ellerinizin gücü, kalbinizin gücü hakkında size bir şeyler söyleyebilir. Araştırmalar, bir şeyi sıkma yeteneği ile kalp hastalığı riski ile bir ilişki bulunduğunu ileri sürmektedir. Bir nesneyi kavramada zorlanıyorsanız, kalbiniz ile ilgili problem olabileceğini göz ardı etmemenizde fayda vardır. Ancak, kavrama gücünüzü geliştirmenin kalbinizi daha sağlıklı hale getirmeyeceğini de unutmayın.
3-Tırnak altında siyah noktalar:
Eğer parmağınızı veya tırnağınızı herhangi bir yere sıkıştırmadan tırnak altında kırmızı veya siyahlaşmış küçük kan lekeleri mevcutsa endokardit denilen bir kalp rahatsızlığı olabilir. Diyabetli iseniz de tırnak altlarında bu küçük kan lekeleri görülebilir.
Tırnaklarımızın görüntüsü sağlığımız hakkında nasıl bilgi verir? Öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
4-Baş dönmesi:
Baş dönmesi kalbiniz ile bir problem olabileceğinin göstergelerinden bir olabilir. Baş dönmesinin nedeni beyninize yeterince kan pompalanmaması olabilir. Baş dönmesi, aritmi denen anormal bir kalp ritminin de bir belirtisi olabilir.
Baş dönmesi nedenlerini öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
5-Cinsel problemler:
Eşler arasındaki bazı cinsel problemler bir kalp hastalığının belirtisi olabilir. Erkeklerde erektil disfonksiyonun (iktidarsızlık/sertleşme bozukluğu) nedeni kolesterol birikiminden kaynaklanan yüksek tansiyon veya daralmış arterlerin neden olduğu dolaşım problemleridir.
Erektil disfonksiyon nedir ve erektil disfonksiyonun nedenlerini öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
6-Diş eti kanaması:
Doktorlar, diş eti hastalığı ve kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı tam olarak açıklayamamışlardır. Ancak teorilerden biri diş etlerinizdeki bakterilerin kanama sonucunda kan dolaşımına karışması ve kalbinizde iltihaba neden olmasıdır. Diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalığının olması inme riskini de arttırdığı gösterilmiştir.
Diş etlerinde kanamaya neden olan 10 hastalık hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
7-Ciltte koyu kadifemsi lekelenmeler:
Vücudunuz insülin hormonunu kullanmakta güçlük çekiyorsa, akantozis nigricans adı verilen bu kalın kahverengi lekeler, boyun, koltuk alt bölgesi ve kasık gibi deri kıvrımlarında oluşabilir.
İnsülin direnci, metabolik sendrom veya tip 2 diyabet için tedavi görmüyorsanız, kan şekerinizi kontrol ettirmeli ve kalbinizi korumak için doktorunuza danışmalısınız.
Akantozis nigrikans nedir? Öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
8-Ayaklarda şişlik:
Uzun süre ayakta durduğunuzda veya uzun süre oturduğunuzda ve hamilelik sırasında ayaklarda şişlik görülebilir. Sıvı birikmesi ayrıca, kalp yetmezliğinizden ve bacaklarınızdaki zayıf dolaşımdan da kaynaklanabilir. Ayak şişliği alt ekstremitelerinizden kalbe giden kanın geri dönüşünü engelleyen bir pıhtıdan da kaynaklanmış olabilir.
9-Yorgunluk:
Yorgunluğu her zaman uykusuzluğa bağlamak doğru değildir. Kalp hastalıkları da kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.
Kendinizi aşırı derecede yorgun hissetmenizin muhtemel 6 nedenini aşağıda bulabilirsiniz.
KENDİNİZİ AŞIRI DERECEDE YORGUN HİSSETMENİZİN MUHTEMEL 6 NEDENİ