Yeni yapılan çalışmalarda yaşlılarda düşük vücut ağırlığının demans riskini arttırdığı ve kilo kaybının Alzheimer hastalığı ile ilişkili olabileceği ortaya kondu.
Brigham Kadın Hastanesi (BWH) ve Massachusetts Hastanesi (MGH) tarafından yapılan çalışmada, bilişsel olarak normal kabul edilen ve bir düşük vücut kitle indeksine (VKİ) sahip yaşlılarda beta-amiloid proteininin daha yaygın olarak biriktiği saptandı.
Beta-amiloid plakaları, Alzheimer hastalığında karakteristik olarak saptanan bir proteindir. Amiloid plakalar ve nörofibriler düğümlerin oluşumu, Alzheimer hastalığı ile ilişkili semptomlara neden olur ve beyin ve sinir hücrelerinin bozulmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Beyinde yükselmiş amiloid miktarının Alzheimer hastalığının klinik öncesi formunun ilk aşaması olduğuna inanılmakta, bu yüzden çalışmalrda saptanan bulgulara göre hayatının sonlarında düşük kilolu bireyler bu hastalık için daha büyük risk altında olabileceğini düşündürmektedir.
Journal of Alzheimer’s Disease dergisinde yayımlanan çalışmada yaşları 62-90 arasında değişen bilişsel olarak 280 normal ve sağlıklı birey yer aldı. Araştırmacılar vücut kitle indeksi ve beta amiloid düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırdılar.
Düşük vücut kitle indeksine sahip olanlarda daha yüksek oranda beta amiloid plakaları saptandı.
Araştırmacılar gelecek çalışmalarda düşük vücut kitle indeksi ile artmış amiloid düzeyleri arasındaki bağlantının arkasındaki mekanizmayı açıklamaya çalışacaklarını belirtmekteler.