TROPONİN TESTİ NEDİR, NE AMAÇLA YAPILIR?

troponin normal değeri, troponin yüksekliği, troponin nedir ,troponin düşüklüğü, troponin ı, ck-mb, troponin t nedir, miyoglobinTroponin iskelet ve kalp kaslarının kasılmasında önemli rolü olan 3 adet spesifik proteinden oluşan bir protein kompleksidir. Bu protein kompleksi Troponin I, troponin C ve troponin T’den oluşur.

Troponin I ve T kalp kası için özel olduğundan kalp kası hasarında yani miyokard enfarktüsü denilen kalp krizi gibi durumlarda seviyeleri yükselir.

Troponin testi ne amaçla yapılır?

Kalp kasında her hangi bir hasar oluştuğu zaman troponin proteinleri kan dolaşımına katılır. Aşağıdaki durumlarda troponin düzeyi artar.

-Miyokardit, supraventriküler taşikardi, koroner arter spazmı

-Pulmoner hipertansiyon, böbrek hastalıkları veya pulmoner emboli

Kalp krizi sırasında troponin düzeylerinin yanında kreatin kinaz, miyoglobin, kreatin kinaz izoenzim (CK-MB) düzeylerinde de artış görülebilir.

Normal troponin değerleri nedir?

Sağlıklı insanlarda, troponin düzeyleri tespit edilemeyecek kadar düşüktür.

Yüksek troponin seviyeleri acil bir durumdur. Troponin – özellikle troponin T ve I – ne kadar yüksekse kalp hasarı olasılığı o kadar yüksektir. Troponin seviyeleri, kalbin zarar görmesinden sonraki 3-4 saat içinde artabilir ve 14 güne kadar yüksek kalabilir.

Troponin seviyeleri nanogram/ mililitre olarak ölçülür. Normal troponin değerleri şunlardır:

Troponin I normal değeri: 0- 0.4 ng/ml

Troponin T normal değeri: 0-0.1 ng/ml

Yüksek troponin nedenleri nelerdir?

Troponin seviyelerindeki bir artış genellikle kalp krizinin bir göstergesi olsa da, seviyelerin yükselmesinin başka nedenleri de vardır.

Yüksek troponin seviyelerine katkıda bulunabilecek diğer faktörler şunlardır:

♦Yoğun egzersiz

♦Yanıklar ve  sepsis gibi geniş enfeksiyonlar

♦Miyokardit (kalp kası iltihabı)

♦Perikardit ( kalbin kesesi çevresinde iltihaplanma)

♦Endokardit ( kalp kapakçıklarının enfeksiyonu)

♦Kardiyomiyopati

♦Böbrek hastalığı

♦Pulmoner emboli

Kalp krizi ve kalp hastalıklarında kullanılan diğer tahlil ve testleri öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz. 

https://doktorumnedio.com/tahliller/kardiyak-markerlar-nelerdir/

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

17 Yorumlar

  1. Cemal göktaş

    TROPONIN I O117 CIKTI NORMALMI YÜKSEK MI

  2. Nilüfer Tosun

    Troponin T 0,010 çıktı bu ne demektir

  3. Troponin I (Y) 0.0008 ng/ml degeri normalmi dir. Referans araliği 0.0 ile 0.014 verilmiş

  4. Troponin I 0.049
    kütle CKMB 1.2 durum nedir?

  5. Troponin I “0,100” çıktı normaldir?

  6. Yakınımın Troponin ı değeri 1.4 çıktı normal midir acaba

    • Doktorumnedio

      Troponin I değeri normal değerin üstünde çıkmış. Doktoru tarafından değerlendirilmesini öneririz.

  7. Troponin I yüksekliği 285.9 çıktı, kreatin kinaz 73, ck-mb ise 13 durum nedir

    • Doktorumnedio

      Troponin düzeyiniz yüksek. Sadece bu verilerle değerlendirme yapmamız mümkün değil. Bir dahiliye veya kardiyoloji uzmanına muayene olmalısınız.

  8. merhaba,
    troponın ı değerim <0,100 çıktı (0-0,4 referans aralığı).Bu değer normal midir?teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.