LENF BEZLERİ NE İŞE YARAR? BÜYÜMESİ NE ANLAMA GELİR?

 

lenf bezi nedir, lenf bezi nerede, lenf bezi kanseri belirtileri, lenf bezi iltihabı, lenf bezi şişmesi, lenf bezi ağrısı, lenf bezi ameliyatı, lenf bezi kanseriLenf bezleri, immün sistemin önemli bir parçasıdır ve vücuda enfeksiyonlarla savaşta yardımcı olur.Lenf bezleri küçük, yumuşak, yuvarlak ve oval şekilde olup, vücudun her yerinde olan ve birbirlerine zincir şeklinde bağlı yapılardır.

Lenf bezleri ne işe yarar?

Her biri bağ dokusundan oluşan lenf bezlerinin kapsülleri vardır. Kapsülün içindeki lenf bezlerinde bağışıklık (immün) hücreleri bulunur.  Bu hücreler çoğunlukla virüs ve diğer mikroplara karşı savaşan proteinleri oluşturan lenfositler ve mikropları tahrip eden makrofajlardır. Lenf bezlerinin vücudumuzun mikroplarla savaşmasında önemli rolü vardır.

Lenf bezleri vücudun hangi bölgelerinde bulunur?

Lenf bezlerinin bazıları derinin hemen altında bulunurken, bazıları daha derinlerde bulunur. Yüzeyel de olsa derinin hemen altında bulunan lenf bezleri büyümediği sürece görülmesi ve elle hissedilmesi mümkün değildir. Lenf bezleri vücudun hemen hemen her yerinde olmakla birlikte özellikle, çene altı, boyun, koltuk altı, kasık, ince bağırsak ve göğüs boşluğu içinde bulunur.

Lenf bezleri neden büyür?

Lenfadenopati olarak adlandırılan lenf bezi büyümesi bir çok farklı nedenle olabilir. Ana neden olarak 3 başlıkta lenf bezi büyümesi görülür.

1-Enfeksiyonlar:

Enfeksiyonlar  lenf bezi büyümesinin en sık nedenidir. Bu enfeksiyonlar viral, bakteriyel, parazit ve mantarlara bağlı olabilir. En sık lenf büyümesine neden olan enfeksiyonlar, üst solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığıdır.

Lenf büyümesine neden olan diğer virüs enfeksiyonları:  Enfeksiyöz mononükleaz, su çiçeği, kızamık, HIV, herpes ve adenovirüslerle oluşan enfeksiyonlardır.

SU ÇİÇEĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar genel olarak şunlardır: Streptokok, Stafilokok, Chlamidya, tübeküloz, sifiliz ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar lenf bezi büyümesi yapabilir.

Leishmania ve toksoplazma lenf bezi büyümesine neden olan parazitlere bağlı hastalıklardır.

2-İnflamasyon:

İnflamasyon ve romatoid artrit, lupus gibi immünolojik bozukluklar lenf bezlerinin büyümesine neden olabilir.

LUPUS NEDİR?

3-Kanser:

Çoğu kanser türlerinde lenf bezlerinde büyüme görülür. Lenf bezlerindeki büyüme lenf bezlerinden kaynaklanan kanserlere bağlı olabileceği gibi lösemi, lenfoma gibi kan kanserlerine de bağlı olabilir. Ayrıca diğer organların kanserlerinin yayılması sonucu da lenf bezlerinde büyüme görülebilir.

KANSERLE SAVAŞTA 9 MUCİZE YİYECEK

Lenf bezi büyümesinin diğer nedenleri nelerdir?

Sarkoidoz, lipid depo hastalıkları, transplant organ reddi gibi daha az sıklıkta görülen durumlarda da lenf bezi büyümesi görülebilir.

Bununla birlikte lenf  bezi büyümesi her zaman bir hastalığın göstergesi olmayabilir ve tamamen normal bir durum olabilir. Örneğin 1 cm’den küçük çene altındaki lenf bezleri sağlıklı yetişkin ve çocuklarda normal olarak kabul edilir. Yine 2 cm’nin altındaki kasıkta bulunan lenf bezleri normal kabul edilir.

Bunu da Okuyun

TALASEMİ NEDİR? TALASEMİ TESTLERİ NELERDİR?

Talasemi; vücutta normalden daha az hemoglobin ve daha az kırmızı kan hücresi bulunması ile karakterize ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.