Obezite fazla kilolu olma durumu ya da anormal yağ birikimi olarak tanımlanabilir. Bir başka tanımlamaya göre obezite, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının normal kabul edilenden %20 daha fazla olmasıdır. Vücut yağ dokusunun erkeklerde %25, kadınlarda %30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturur. Günlük olarak alınan enerji harcanan enerjiden daha fazla ise vücutta yağ depolanır ve bu obeziteye neden olur.
Vücut yağ oranı mı, vücut kitle indeksi mi sağlıklı olmanın göstergesi? Öğrenmek için tıklayınız.
Obezitenin bir çok hastalığın nedeni olduğu bilinmektedir ve obezite her yıl milyonlarca kişinin ölümüne ve hayatını hasta olarak geçirmesine neden olmaktadır.
Obezitenin en sık neden olduğu hastalıklar şunlardır:
1-Kalp hastalıkları ve inme (felç):
Fazla kilolu olmak yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskini ede beraberinde getirir ve bu durumda kalpa hastalıklarına veya inme geçirmeye neden olabilir.
2-Hipertansiyon
3-Diyabet:
Tip 2 diyabetli hastaların çoğu obezdir. Eğer tip 2 diyabetseniz kilo vermeniz ve fiziksel olarak aktif olmanız kan şekerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
4-Bazı kanser türleri:
Kolon, meme, endometriyum, böbrek ve özafagus kanserleri obezite ile ilişkilidir.
5-Safra kesesi hastalıkları ve taşları:
Fazla kilolu kişilerde safra kesesi hastalıkları veya taşları daha sık görülür. Bununla birlikte çok hızlı kilo vermek de safra taşı oluşumuna neden olabilir.
6-Osteoartrit:
Osteoartrit diz, kalça gibi eklemleri ilgilendiren sık görülen bir rahatsızlıktır. Eklemlere fazladan binen yük kıkırdak yapıyı zedeler. Kilo verme bu rahatsızlığının belirtilerini azaltır.
7-Gut:
Gut eklemleri tutan bir hastalıktır. Kanda ürik asit düzeyi yükseldiğinde görülür. Gut fazla kilolu kişilerde daha sık olarak görülür.
8-Astım:
Obez kişilerde astım gelişme riski daha fazladır.
9-Uyku apnesi:
Fazla kilolu kişilerde görülen bir nefes alma problemidir. Uyku apnesinde kişi horlar ve uyku sırasında nefes alması durur.
10-Karaciğer yağlanması:
Karaciğer yağlanması fazla kilolu kişilerde daha fazla görülür.
11-Bazı ruhsal bozukluklar:
Anoreksiya nevrosa (yemek yememe), blumia nevrosa (kusarak yediği besinleri çıkarma) gibi ruhsal hastalıklar görülebilir.