ÖZELLİKLE KADINLARIN FARKINDA OLMASI GEREKEN 6 OTOİMMÜN HASTALIK

immunite, immun sistemBağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırmaya başladığında ortaya çıkan otoimmün hastalıklar herkesi etkileyebilir ancak bu hastalıkların % 80’i kadınlarda görülür.

Otoimmün hastalıklar nelerdir?

 

İşte aşağıda özellikle kadınların farkında olması gereken 6 otoimmün hastalık:

1-Romatoid artrit:

Romatoid artrit(RA);  el, parmaklar, dirsekler, diz ve kalçalar da dahil olmak üzere vücudun eklemlerinde gelişen  inflamatuvar (iltihabi) bir hastalıktır.

Arthritis and Rheumatism adlı dergide yayımlanan bir çalışmaya göre kadınların %4’ ünün yaşamları boyunca romatoid artrit hastalığına yakalanacağı belirtilmiştir.

RA, eklemlerde yıpranma ve yıpranmaya bağlı yaygın bir dejeneratif durum olan osteoartiritten farklıdır. Romatoid artritte yorgunluk, ateş, kilo kaybı ve iştah kaybı gibi belirtiler görülür. RA semptomları zamanla yavaş yavaş gelişmek yerine birkaç hafta içinde hızla ortaya çıkabilir. RA ayrıca simetrik olarak vücudun her iki tarafını da tutar.

RA tedavisi şişlik ve ağrıyı azaltmak için NSAID’leri (ağrı kesici ve anti-inflamatuvar) ve immün sistem saldırılarını durdurmak diğer ilaçları ve hareketliliği artırmak için fiziksel terapiyi içerir. Egzersiz, kilo kontrolü ve genel sağlık alışkanlıklar gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tedavide önemlidir.

2-SLE (Sistemik Lupus Eritramatozis):

Kısaca lupus olarak adlandırılan bu hastalık cilt, böbrekler, kalp, akciğerler ve vücudun diğer bölümlerine zarar verebilen bir hastalıktır ve bu hastalığa yakalanan 10 kişiden dokuzu kadındır.

Lupus birçok farklı organı etkileyebilir; bu nedenle genellikle teşhis koymayı zorlaştıracak çok çeşitli semptomlar eşlik eder.

Belirtiler aşırı yorgunluğu içerebilir; Baş ağrısı, ağrılı veya şişmiş eklemler, ateş, anemi(kansızlık), ayak, bacak, el ve /veya göz çevresinde şişme, derin solunumda göğüs ağrısı, yanaklar ve burun boyunca kelebek şeklinde bir döküntü, güneş ışığı veya ışığa hassasiyet, saç dökülmesi, anormal kan pıhtılaşması, soğukken parmakların  beyaz ve / veya mavi-mor renge dönmesi,  ağız veya burun ülseri belirtilerden bazılarıdır.

Tedavi genellikle inflamasyonu azaltmaya yardımcı bağışıklık sistemini baskılayan ve organlara zararı en aza indirmek amaçlı kortikosteroidleri ve diğer ilaçları içerir.

Lupus nedir? 

3-Hashimoto tiroiditi:

Hashimoto tiroiditi; bağışıklık sistemi boynun merkezinde kelebek şeklindeki bir bez olan tiroite saldırdığında meydan gelir ve genellikle tiroid hormonlarının eksikliğine (hipotiroidizm) neden olur.

Belirtiler boynun ön tarafında şişlik, yorgunluk, kilo artışı, ruhsal sorunlar, hormon dengesizlikleri, kas veya eklem ağrısı, soğuk eller ve ayaklar, kuru cilt ve tırnaklar, aşırı saç dökülmesi, kabızlık, zihin sorunları ve boğuk ses olabilir.

Sentetik tiroid hormon replasman tedavisi uygulanır.

Hashimoto hastalığı nedir?

 4-Psöriazis(Sedef hastalığı):

Cilt hücrelerinin hızla büyümesine neden olan kronik bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı hem kadınlarda hem erkeklerde aynı derecede yaygın olabilen otoimmün bir hastalıktır.

En sık görülen tipi plak sedef hastalığıdır ve ölü cilt hücrelerinin gümüşümsü beyaz birikimi ile örtülmüş, kabarmış kırmızı lekeler olarak görülür. Sıklıkla kaşıntılı ve ağrılı olan, çatlayabilen ve kanayan bu lekeler veya plaklar çoğunlukla kafa derisi, dizler, dirsekler ve sırtın alt kısmında görülür.

Sedef hastalığının hafif formları genellikle özel nemlendiriciler ve şampuanlar ile tedavi edilebilir ancak şiddetli vakalarda topikal tedaviler, ışık tedavisi ve ilaç tedavisinin bir arada uygulanması gerekebilir.

Psöriazisi tetikleyen nedenler nedir?

5-Sjögren sendromu:

Sjögren sendromunda bağışıklık sistemi gözyaşı ve tükürük bezlerine saldırır. Bu durum salgıların miktar ve kalitesinde azalmaya neden olur ve kuru gözler ve ağız kuruluğu gibi semptomlara neden olur.

Ortalama 40 yaşlarda başlayan Sjögren sendromu yaklaşık 5 milyon kişide görülmektedir.

Sjögren sendromunda tedavi vücudun hangi bölümünün etkilendiğine bağlıdır. Örneğin kuru gözler göz damlaları veya merhemlerle tedavi edilebilir.Ayrıca anti-inflamatuar ilaçlar ve ağır vakalarda cerrahi uygulanabilir.

Göz kuruluğu doğal yollarla nasıl tedavi edilir?

6-Skleroderma:

Skleroderma deri ve kan damarlarındaki bağ dokusu olan kollajenin anormal büyümesi ile karakterize her 100.000 kişiden 24’ünde görülen bir hastalıktır. Cilt kalınlaşır ve sertleşir. Sertleşmiş doku ayrıca böbrekler, akciğerler, kalp ve gastrointestinal sistemde de görülebilir.

İlaç tedavisi belirtileri hafifletebilir, örneğin kan basıncını düşüren ilaçlar akciğer ve böbrek sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir ve protein pompası inhibitörleri mide asidini azaltarak mide yanmasını azaltabilir.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.