Şişkinlik oldukça sık rastlanan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Şişkin hissetme hali veya gaz hayatı tehdit edici bir durum olmamasına rağmen can sıkıcı ve rahatsızlık vericidir. Bu durum çok yemeye bağlı olabileceği gibi yediğiniz şeylerle, bazı hastalıklarla ve hatta sigara içme ile yakından ilgilidir.
Aşağıda gaz ve şişkinliğe neden olan 10 durumu ve bunlarla başa çıkma yollarını bulabilirsiniz.
1-Yüksek lifli diyet:
Fasulye, nohut, bezelye, yulaf, mercimek, lahana, brokoli, soymadan yenen elma, armut, muz ve ananas gibi lif oranı yüksek gıdalar gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
Çözüm:Lifli gıdalar sağlıklı beslenme için gereklidir, diyetten çıkarılması önerilmez fakat miktarı azaltılarak gaz şikayeti önlenmeye çalışılabilir.
2-Şekerli gıdalar:
Pasta, kurabiye, meyve suları, şekerli soda, tatlılar gaza neden olabilir. İnce bağırsaklardaki bakteriler şekeri sindirerek gaz oluşumuna neden olurlar.
Çözüm: Şeker miktarını azaltmaktır.
3-Kabızlık:
Alınan besinlerin oluşturduğu gaz bağırsak hareketlerinin yavaş olması halinde birikir ve kabızlığın ciddiyetine göre giderek artabilir. Bu durumda karın ağrısı, şişkinlik gibi şikayetlere neden olabilir.
Çözüm: Diyetinizi ve yeme alışkanlıklarınızı çok radikal olmasa da değiştirmektir. Kolay sindirilebilen meyve ve sebzeleri tercih etmek, bol su içmek faydalı olacaktır.
4-Sigara:
Sigara içenlerde şişkinlik ve gaz içmeyenlere göre daha fazla oranda görülür çünkü sigara içerken içlerine daha fazla hava çekerler ve bu da gaz oluşmasına neden olur.
Çözüm: Tabi ki gaz ve şişkinlikten çok daha hayatı tehdit edici zararları olan sigarayı bırakmak.
5-Reflü:
Özellikle yemeklerden sonra gaz ve şişkinlik şikayetiniz varsa dispepsi veya asit reflü adı verilen bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz.
Çözüm: Karbonatlı besinler ya da şikayetleriniz fazla ise antiasit ilaçlar kullanmak şikayetlerinize iy gelecektir.
6-Siplenik fleksura sendromu:
Dalağa komşu olan bağırsak bölümünde hava sıkışmasına siplenik fleksura sendromu adı verilir. Karnın üst kısmında olur. Hatta bazen kalp krizi ile karıştırılabilir.
Çözüm: Gaz yapan gıdalardan mümkün olduğunca uzak kalmaktır.
7-İrritabl bağırsak sendromu:
İrritabl bağırsak sendromunda bağırsak yapısı normal olmasına rağmen, bağırsak hareketlerinde düzensizlik, kramp tarzı karın ağrısı, gaz ve şişkinlik görülür.
Çözüm: Çoğu zaman ağır yemeklerden vazgeçmek, kola veya kafein içeren içecekleri azaltmak çare olabilir, fakat bir gastroenteroloğa başvurmak diğer hastalıkları ayırt etmek açısından faydalı olabilir.
8-Çölyak hastalığı:
Glutene karşı alerji durumudur.
Çözüm: Eğer çölyak hastasıysanız gluten içermeyen gıdalarla beslenmeniz gerekmektedir.
9-Crohn hastalığı:
Crohn hastalığı, kronik inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Tüm gastrointestinal sistemi etkileyebilir fakat en sık bağırsaklarda görülür.
Çözüm: Crohn hastasıysanız uygun ilaç tedavisi almanız gerekmektedir.
10-Divertikülozis:
Divertikülozis bağırsak duvarında anormal keselerin oluşmasıdır. Genellikle kalın bağırsakta görülür.
Çözüm: Genellikle ciddi değildir fakat kanama veya delinme olursa alınmaları gerekebilir.