1-Epilepsi nedir?
Epilepsi kronik tekrarlayıcı nöbetlerle karakterize bir hastalıktır. Epilepsi (sara) nöbetleri beyin hücrelerinden kaynaklanan anormal ve fazla elektrik boşalımıdır.Farklı epilepsi tipleri mevcuttur. Tümör veya inmeye bağlı nöbetler kronik ve tekrarlayıcıdır. Bazı epilepsi tipleri ilaç ile tedavi edilebilmekteyken, bazılarında cerrahi gereklidir.
2-Epilepsiye ne neden olur?
Yeni tanı konan epilepsi vakalarının %65’de bir neden bulunamaz. Geri kalan %35’lik kısımda inme, doğumsal anomaliler, beyin tümörleri, travma ve enfeksiyon nedenler arasındadır.
3-Epilepsiyi hangi doktorlar tedavi eder?
Epilepsi tanısı ve tedavisi alan hastalar nöroloji uzmanları (nörolog) tarafından, cerrahi gerektiren bir durum olduğunda beyin cerrahi uzmanları tarafından tedavi edilirler.
4-Epilepsi tanısı nasıl konur?
Epilepsi tanısı koyabilmek için nöbetin tipinin ve nedeninin belirlenmesi gereklidir. Tanı hastanın hikayesi dinlendikten, tam bir fiziksel ve nörolojik muayene ve testler yapıldıktan sonra konur. EEG (elektroensefologram) adı verilen beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçen bir test tanıda oldukça yardımcıdır.
5-Epilepsi nasıl tedavi edilir?
Epilepsi nöbetlerinin çoğu ilaç tedavisi (antikonvülzan ilaçlar) ile tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi; epilepsi türü, sıklığı, ciddiyeti, hastanın yaşı, genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.
6-Epilepsi tedavisinin yan etkileri nelerdir?
Epilepsi tedavisinde kullanılan antikonvülzan ilaçların bir takım yan etkileri vardır. Bu ilaçlar ilk başta düşük dozda başlanır, yavaş yavaş doz arttırılır. Antiepileptik ilaçların yan etkileri olarak bulanık görme ve çift görme, yorgunluk, uyku hali, mide rahatsızlığı,deride kızarıklık, düşük kan değerleri , saç dökülmesi, kilo alma ve titreme görülebilir.
7-Epilepsi cerrahisi nedir?
Epilepsi cerrahisi; beyindeki anormal elektriksel aktiviteden sorumlu bölgenin çıkarılması prosedürüdür. Bunun dışında implant cihazlar yerleştirilerek epilepsi tedavi edilmeye çalışılır. Deri altına yerleştirilen bir cihaz yardımıyla vagus sinirinin uyarılması epilepsi ataklarını azaltmaktadır. Ayrıca kafa derisi altına yerleştirilen nörostimülasyon cihazları ile anormal elektriksel aktivite saptanıp nöbet engellenebilmektedir.
8-Epilepsi için alternatif tedavi yolları var mıdır?
Nöroterapi, melatonin ve yüksek doz vitamin tedavisi gibi alternatif tedaviler üzerinde çalışmalar bulunmaktadır fakat kanıtlanmış bir çalışma yoktur.
Merhaba benim 5 yıldır epilepsim var ve doktoruma danismadan ilacimi kestim yaklasik 1 bucuk senedir nobet gecirmiyordum yalniz 3 hafta once nobet geldi ne yapmam gerek
Öncelikle bir nöroloji uzmanına muayene olup onun tavsiye ve verdiği tedaviye uymanız gerekli. Geçmiş olsun.