Ebola ateşli kanamalı öldürücü bir hastalıktır. Hastalık etkeni Ebola virustur. Ebola virüs Filoviridaea ailesine ait bir virüstür. Beş çeşit Ebola virüs türü vardır. Dört tanesi insanlarda enfeksiyon yapar. Bunlar Ebola virus (Zaire ebolavirus); Sudan virus; Tai Forest virus ve Bundibugyo virustür.
İlk kez 1976 yılında Ebola nehri civarında ortaya çıkmış ve Afrika’da sporadik olarak salgınlara yol açmıştır.
Ebola virüsün kaynağı nedir?
Kaynak bilinmemektedir fakat araştırmacılar hayvan kaynaklı olduğuna inanmaktadırlar ve yarasalar en olağan kaynak olarak görünmektedir.
Ebola virüsü nasıl bulaşır?
Kan ve vücut sıvıları ile (idrar, dışkı, meni, kusmuk vb)
Hasta kişilerin vücut salgıları ile kontamine olmuş eşyalarla
Hastalıktan iyileşmiş kişilerin semenleri ile bulaşır.
Ebola hastalarını tedavi eden sağlık çalışanları bulaş açısından önemli risk altındadırlar.
Ebola virüsü hava, su ve yiyeceklerle bulaşmaz.
Ebola virüs hastalığı belirtileri nelerdir?
Ateş, ciddi baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, açıklanamayan kanamalar. Bulgular Ebola virüsünün vücuda girmesinden 2-21 gün sonra ortaya çıkar. Ortalama süre 8-10 gündür. Ebola’dan iyileşme kişiye verilen iyi bir destek tedavisine ve kişinin immün cevabına bağlıdır. İyileşenlerde Ebola enfeksiyonuna karşı en az 10 yıl koruyucu antikor gelişir.
Ebola virüsünden nasıl korunulur?
Ebola’nın aşısı yoktur. Eğer Ebola salgınının olduğu bir bölgeye yolculuk edilecekse hijyene dikkat edilmeli, eller sabunla iyice yıkanmalı, alkolle dezenfekte edilmeli, vücut sıvıları ile temas etmekten kaçınılmalıdır. Ebola virüsü taşıyan insanların elbise, yatak ve enjektör gibi medikal aletlerine dokunulmamalıdır.
Sağlık çalışanları da yüksek risk altında olduğu için uygun koruyucu kıyafetleri giymeleri gerekir. Enfeksiyon kontrol ve sterilizasyon kurallarına uymalıdırlar. Ebola hastalığı taşıyanlar diğer hastalardan uzaklaştırılmalı ve Ebola’dan ölmüş insanlarla direkt olarak temas etmemeleri gerekir.
Ebola virüs hastalığının tedavisi nedir?
Ebola virüsüne karşı aşı ve antiviral bir ilaç henüz yoktur. Belirti ve çıkan komplikasyonlara yönelik tedavi uygulanır. Temel tedavi prensipleri; uygun sıvı ve elektrolit takviyesi, oksijen durumunu ve tansiyonu stabil tutmak ve diğer enfeksiyonları tedavi etmektir.
Ebola salgınlarının en büyüğü ne zaman görülmüştür?
2014 yılında Batı Afrika’da yaklaşık 24.000 vakadan 14.000’i ölümle sonuçlanmıştır.