Astım bronş adı verilen hava yollarının çeşitli nedenlerle daralması ve bronşların etrafındaki zarların şişmesi ile karakterize kronik (müzmin) bir hastalıktır.
Astım belirtileri nelerdir?
-Bronşlar daraldığı için nefes alma ve vermede zorluk, hırıltılı solunum
-Öksürük (kuru inatçı, gece veya sabaha doğru olan öksürük)
-Göğüste sıkışma hissi
Astım tanısında hangi testler yapılır?
1-Spirometri:
Spirometri akciğer fonksiyonlarını ölçen bir testtir. Akciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar tıkalı olduğunu gösteren bir testtir. Havayı hızlı bir şekilde içinize çekip, bir saniye içinde ne kadarını dışarı verebileceğinizi ölçerek yapılır.
2-Tepe akış testi (PEF):
Peak expiratory flow testinin kısaltması olan PEF yani tepe akış testi akciğerlerin işlevini tepe akış ölçüm cihazı ile belirlenmesidir. Evde herkesin kendi kendine yapabileceği ve akciğer fonksiyonlarının moniterize edildiği kolay bir testtir.
3-Bronş provakasyon testi:
Bronş provakasyon testi, bronşların daralmasını sağlayan ilaçların ( histamin, metakolin gibi) verildikten sonra spirometri yoluyla akciğer fonksiyonlarının test edilmesidir. Astımı tetikleyici maddelere belirli bir seviyenin üstünde reaksiyon verilmesi astımın göstergesidir.
4-Nitrik oksit testi:
Nefeste nitrik oksit seviyesinin yüksek olması astımın göstergesi olabilir. Nitrik oksit testi, bir cihaza bağlı ağızlığa üflemekle nitrik oksit miktarının ölçülmesine dayanır.
5-Akciğer filmi:
Akciğer filmi ile spesifik olarak astım tanısı konulamasa da şikayetlerinizin kaynağının başka nedenlere bağlı olup olmadığı ayırt edilebilir.