Menisküsler uyluk ve kaval kemiği arasındaki yastıkçıklardır. Görevleri iki kemiğin birbirine sürtünmesini önlemektir.Bu dokuların kanlanma özelliği olmadığı gibi çok az oksijenle canlılıklarını korumaktadırlar. Halk arasında menisküslerin yırtılması hastalığını tanımlamak için menisküs terimi kullanılmaktadır.
Menisküs yırtığı nasıl oluşur?
Diz eklemi sağlam bağlarından yapılmış olmasına rağmen taşıdığı yük ve gerilime bağlı olarak zedelenmelere veya yırtıklara maruz kalabilir. Genelde sporcu hastalığı olarak düşünülse de sporla uğraşmayan kişilerde de görülür. Ani dönme hareketleri ve travmalar sonucu menisküs yırtığı oluşabilir.
Belirtileri nelerdir?
-Dizde şişme, katılık
-Ağrı, özellikle dizi çevirirken
-Dizi tam olarak düzleştirmede zorluk
-Dizde kitlenme
Menisküs tanısı nasıl konur?
Röntgen, ultrason ve manyetik rezonans (MR) tanı koymada kullanılır. Bazı vakalarda artroskopi dizin iç yapısını incelemek için kullanılır.
Menisküs tedavisi nasıldır?
İlk önce istirahat, buz ve ilaç tedavisi uygulanır. Daha sonra diz çevresindeki kasları güçlendirmeye yönelik fizik tedavi uygulanır. Cerrahi ağrınız çok fazla ve dizde kitlenmeler oluyorsa doktorunuz tarafından önerilebilir. Cerrahi olarak genç ve çocuklarda tedavi imkanı daha fazladır. Eğer cerrahi olarak yırtık dikilemiyorsa menisküs dantela gibi işlenmelidir. Cerrahi artroskopik olarak yapılabilir. Cerrahiden sonra fizik tedavi ile dizin stabilizasyonu sağlanmalı ve kaslar güçlendirilmelidir.