EGZAMA NEDİR?

dermatit

Deride kızarıklık ve kaşıntı olması durumuna egzama denir. Atopik dermatit olarak da adlandırılır. Çocuklarda daha sık görülmekle birlikte her yaşta görülebilir. Uzun süren kronik bir hastalıktır. Kendiliğinden kaybolabilir ve tekrar ortaya çıkabilir. Astım ve saman nezlesi ile beraber olabilir.

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

-Kaşıntı- Özellikle geceleri daha şiddetlidir.

-El, ayak, boyun, dirsek, göğüste kırmızı, kahverengi-gri beneklenmeler

-Kuru cilt

Egzamanın en sık nedeni nedir?

Tam olarak egzamaya neyin sebep olduğu bilinmemektedir fakat genetiğin egzamanın en sık nedeni olduğu ileri sürülmektedir.  Aile ve akrabalarda alerjik hastalıkları olanlarda egzama riski artar.

Egzemanın kötüleşmesine neler neden olur?

-Kuru cilt

-Bakteri ve virüsler

-Stres

-Sabun, şampuanlar

-Yünlü giyecekler

-Toz ve polenler

-Hava kirliliği ve sigara dumanı

-Bebek ve çocuklarda Yumurta, süt, yer fıstığı, soya fasulyesi, balık ve buğday egzemanın kötüleşmesine neden olabilir. Atopik dermatit alerjiyle ilgilidir fakat alerjenin ortadan kaldırılması nadiren iyileşmeyi sağlar.

Egzama tanısı nasıl konur?

Yüz,boyun, kulak arkası ve eklemlerde kaşıntılı kızarıklıklar egzamayı düşündürür. Doktorunuzun yapacağı muayene sonrası alerji testleri ile hangi etkene karşı alerjiniz olduğu saptanır. Kandan ve ciltte alerji testleri yapılabilir.

Egzama tedavisi nasıldır?

Egzama tedavisinde alerjenden uzak durmak, kimyasal maddelerden korunmak öncelikle önemlidir. Korunmada diyet (alerjen gıdalardan uzak durmak), cildi nemli tutmak gerekmektedir. Daha sonra cilde uygulanan ilaçlar tedavide yer almaktadır. Bunlar kortizonlu ve kortizon içermeyen merhemler, kaşıntı azaltıcı antihistaminik ilaçlardır.  Bunun dışında ultraviyole (PUVA) ışın tedavisinde uygulanmakta ama cilt kanseri yönünden dikkat edilerek uzman kişilerce yapılmalıdır.

Unutulmaması gereken egzama tedavisi kolay bir hastalık değildir. Neden bulunduktan sonra, ciltte oluşan zarar düzeltilmeli, cilt kuvvetlendirilmeli ve tekrar egzama oluşması engellenmelidir.

Bunu da Okuyun

NASIR TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Nasır, cildin kendisini sürtünmeye ve basınca karşı korumaya çalışırken gelişen kalın, sertleşmiş cilt katmanlarıdır. 

One comment

  1. Ben genelde coresatin krem kullanıyorum . sarı olandan. Hem nemlendiriyor hemde kaşıntısını alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.