ALKOLÜN SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

kaza, alkollü araç kullanma,alkolün sinir sistemine etkisi, aloko bağımlılığıSinir sistemi vücudun temel işlevlerinden sorumludur. Aşırı alkol tüketimi bu sistemi olumsuz olarak etkiler. Bu yazımızda alkolün sinir sistemimizi nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

Sinir sistemi merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sisteminden oluşur. Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilikten oluşurken, periferik sinir sistemi otonom ve somatik sinir sisteminden oluşur. Her iki sinir sistemi vücudun tüm faaliyetlerini koordine etmesini ve birbirleri ile iletişim kurmasını sağlar.

Alkol sinir sistemi üzerine nasıl etki eder? 

Serotonin adı verilen nörotransmitter(sinir iletici) beyinden gelen mesajları vücudun diğer bölgelerine aktarmada yardımcı olur ve  depresyon ile yakından ilişkilidir. Alkol serotoninin kandaki seviyesini arttırır. Serotoninin yüksek düzeyde olması bağımlılık etkisi yaratır. İnsanlar alkolü bunalımlarına veya depresyona iyi geldiğini ve alkol almadan normal davranamadıklarını düşünerek tüketmeye başlarlar.

-Bir diğer nörotransmitter glutamat kas fonksiyonlarında görev alır. Alkol glutamat seviyesini düşürür ve bunun neticesinde hatalı konuşma, hafızada zayıflama ve koordinasyon eksiklikleri görülür.

kaza, alkollü araç kullanmaGama aminobutirik asit (GABA) vücudun doğal kontrol mekanizmasıdır ve alkol tarafından baskılanır. Neticede vücuda sedatif (yatıştırıcı) bir etki verir. Sonuç olarak nöronların aktivitesi azalır, beynin cevap verme yetisi ve zamanı azalır.  Alkollü araç kullanılmamasının nedeni bu yüzdendir.

 

 

Dopamin bir diğer nörotransmitterdir. Alkol dopamin düzeyini arttırır ve duygusal duruma etki eder, aynı zamanda bağımlılık gelişmesine neden olur.

Sonuçta alkol merkezi sinir sisteminin işleyişini yavaşlatır ve kişinin algı, duygu, hareket, vizyon ve duruş şeklini değiştirir.

Alkolün vücudun diğer bölgelerine etkileri nedir?

-Vücudumuzda enfeksiyonlarla ve dışarıdan giren yabancı maddelerle savaşan beyaz küre sayısı azalır, dolayısıyla hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı oluruz.

-Alkol bağımlılığı vitamin eksikliğine neden olur. Sindirim sistemi etkilenir ve B1 ve C vitamini gibi vitaminlerin emilimi bozulur.

Testosteron hormonunun azalmasına neden olarak cinsel fonksiyonların azalmasına neden olur.

-Alkol depresyona neden olur ve kişinin antisosyal olmasına neden olur.

-Karaciğer yağlanması, alkolik hepatit ve pankreas iltihabına neden olabilir.

-Özellikle gırtlak, yemek borusu, mide, karaciğer ve pankreas kanserine yakalanma riskini arttırır.

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.