KOLON KANSERİNİN 5 ERKEN BULGUSU

Kolon kanseri, sindirim sisteminizin son kısmı olan kalın bağırsak kanseridir. Kolon kanseri vakalarının çoğu, adenomatöz polipler olarak adlandırılan hücrelerin küçük, kansersiz (benign) kümeleri halinde başlar. Zaman içinde bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir.

Kolon polipleri hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Kolon polipleri hakkında bilmeniz gerekenler.

Polipler küçük olabilir ve çoğu zaman belirti vermezler. Bu nedenle doktorlar, kansere dönüşmeden önce polipleri tanımlayıp çıkararak kolon kanserini önlemeye yardımcı olmak için düzenli tarama testleri önermektedir.

Kolon kanseri belirtisi olabilecek 5 bulguyu aşağıda bulabilirsiniz:

1-Anemi:

Anemi, düşük alyuvar (kırmızı küre) sayısı anlamına gelir. Kolon kanseri tümörleri kırmızı kan hücrelerini kaynaklarını tüketebilir. Tümörler ülserlere yol açarak kanamaya yol açar. Dışkılama sırasında kan görülebilir. Anemi ayrıca halsizlik ve yorgunluğa neden olur.

2-Rektal kanama:

Dışkıda kırmızı kan veya temizlik işleminden sonra tuvalet kağıdında kan görülebilir. Dışkı renginin koyulaşması gastrointestinal sistemde sindirilmiş kanın neden olabileceğini gösterir. Bununla birlikte rektal kanama, hemoroid veya anal fissürden de kaynaklanabilir. Her iki durumda da tuvalette kan görüyorsanız doktorunuzu aramak en iyisidir.

Kolon kanseri tanısında yardımcı bir test olan gaitada gizli kan testi ne zaman yapılır?

3-İstemsiz kilo kaybı:

Tümörler iştahınızı kaybetmenize neden olabilir, fakat aynı zamanda metabolizmanızı da değiştirirler. Doktorlar, kanser hücrelerinin vücudunuzdaki metabolizma kimyasallarını neden değiştirdiğinden tam olarak çözememişlerdir. Kanser hızlı ve istemsiz kilo kaybına neden olur.

4-Dışkılama alışkanlığında değişiklik:

Kolonda oluşan tümörler çoğu zaman dışkının geçmesini zorlaştıracak tıkanıklıklara neden olur. Aynı zamanda dışkının şeklini değiştirirler, çoğu zaman daha ince ve kurşun kalem şeklinde olmasına neden olurlar. Ayrıca ishal de görülebilir. Bu değişikliklerin 4 haftadan uzun sürdüğünü fark ederseniz doktorunuza başvurun.

5-Karın ağrısı, kramp ve gaz şikayetleri:

Özellikle dışkılama sırasında ağrı olması, her zamankinden fazla ve uzun süreli gaz şikayetleri kolon kanseri belirtisi olabilir.

Kolon kanseri tanısında kullanılan kolonoskopi hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

KOLONOSKOPİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

 

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.