Kramp, kaslarımızın istem dışı, ağrılı bir şekilde kasılmasıdır. Normal kas kasılmaları sonrası kas gevşemesi gerçekleşirken, krampta kaslar gevşeyemez.
Kaslardaki sertlik gözle görünebilir ve dokunarak hissedilebilir. Krampın süresi çok kısa olabileceği gibi uzun da sürebilir.
Kramp nedenleri nelerdir?
-Krampın en sık nedeni kas yorgunluğudur. Sporcularda, egzersiz sonrası veya iş nedeniyle kasların fazlaca yorulması sonrası kramp görülebilir.
-Kalsiyum, magnezyum,potasyum gibi minerallerin eksikliğinde kramp görülebilir.
-Az su içilmesi de krampa neden olabilir.
-Gebelik kramp girmesinin bir başka nedenidir.
-Soğuk hava kramp girmesine neden olabilir.
-Bazı hastalıklarda örneğin periferik arter hastalıklarında, böbrek, tiroid hastalıklarında, diyabet, hipotiroidizm ve multipl sklerozda kramp görülebilir.
-Antipsikotik ilaçlar, doğum kontrol hapları, diüretik ve steroid kullanımında da kramp görülebilir.
Krampı geçirmenin yolları nelerdir?
-Germe ve masaj: Etkilenen kası germek ve masaj genellikle krampı geçirir.
-Magnezyum: Kramp girmesinden sık sık şikayet edenlerin öncelikle magnezyum almasında fayda vardır.
Magnezyumun faydaları ve magnezyum açısından zengin 10 besini öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Magnezyumun faydaları ve magnezyum açısından zengin 10 besin.
-Sıcak uygulaması: Çok sıcak olmamak kaydıyla ve şeker hastalığı veya herhangi bir yaralanmaya bağlı kramp olmadığı sürece sıcak uygulamanın krampı geçirmede faydalı olduğu belirtilmektedir.
-Su içmek:Kramp girdiği anda su içmenin krampı geçirmede faydası olmasa da genel olarak su içmenin ve vücudu hidrate etmenin krampı önlemede faydası vardır.
-Hareket etmek: Ayağınıza sık sık kramp giriyorsa kalkıp yürümeniz krampın geçmesine faydalı olacaktır. Hareketlenme sayesinde kaslarınıza ikinci bir kasılıp gevşeme sinyali gönderilecek kasın gevşemesi sağlanacaktır.