TİROİD SİNTİGRAFİSİ NEDİR? NASIL ÇEKİLİR?

tiroitSintigrafi düşük dozda radyoaktif madde verilerek organların incelenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.

Tiroid sintigrafisi ile tiroid organının düzgün çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi sahibi olunur. Sintigrafi öncesi radyoizotop adlı radyoaktif bir madde verilir. Radyoaktif madde vücuda girdiğinde gama ışınlarını bırakır. Bir gama kamera veya tarayıcı sayesinde vücudun dışından bu enerji algılanabilir.

Bu kamera tiroid bölgesini tarar. Radyoaktif maddeyi takip eder ve tiroidin bu maddeyi nasıl işlediğini ölçer. Kamera radyoaktif madde ile nasıl etkileşime girdiğine bağlı olarak tiroidin yapısını ve işlevini ayrıntılandıran görüntüler oluşturmak için bir bilgisayar ile birlikte çalışır.

Tiroid sintigrafisi hangi amaçla yapılır?

♦Tiroid nodülleri, kistleri veya diğer büyümeleri ayırt etmek
♦Tiroid iltihaplanması veya büyümesi
♦Aşırı aktif tiroid,  hipertiroidizm tanısı
♦Hipotiroidizm tanısı
♦Guatr, tiroidin anormal bir genişlemesi
♦Tiroid kanseri tanısı için kullanılır.

Tiroid sintigrafisi nasıl çekilir?

Tiroid taramaları genellikle bir hastanenin nükleer tıp bölümü polikliniklerinde yapılır. Nükleer tıp teknisyeni tarafından uygulanabilir. Sintigrafiden önce hap, sıvı veya enjeksiyon şeklinde radyoaktif madde alınır. Radyoaktif iyotun emilmesi için gerekli süre beklenir ve tekrar nükleer tıp bölümüne dönülür.

Sintigrafi çekimi sırasında düz olarak bir masaya yatılır ve nükleer tıp teknisyeni boynunuzu uzatmak için başınızı geriye doğru çeker ve genellikle en az üç farklı açıdan tiroid çekimlerinizi yapmak için bir tarayıcı veya kamera kullanır. Çekim yapılırken sessiz olmanız gerekir ve işlem yaklaşık 30 dakika sürer.

Tiroid sintigrafisi sonrası ne yapmanız gerekir?

Vücudunuzdaki radyoaktif iyot idrara geçer. Bu yüzden radyoaktif maddenin atılması için bol su içmeniz ve mesanenizi sık sık boşaltmanız tavsiye edilir. Çevrenizdekileri de radyoaktif maddeye maruz kalma tehlikesinden korumak için dikkatli olmanız gerekebilir. Ayrıca testten 48 saat sonrasına kadar tuvaleti kullandıktan sonra sifonu en az iki kez çekerek radyoaktif maddenin tam olarak uzaklaşmasını sağlamanız önerilebilir.

Tiroid taramasından hemen sonra normal diyet ve faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.

Tiroid sintigrafisi riskleri nelerdir?

Herhangi bir tiroid taramasında kullanılan radyoaktif madde içeriğinde düşük ama güvenli miktarda radyasyon vardır. Radyasyona maruz kalmanız asgari düzeyde olacaktır ve normalde herhangi bir komplikasyon yoktur.

Radyoaktif maddeye karşı alerjik reaksiyonlar oldukça nadir görülür. Radyoaktif maddeyi enjeksiyon yolu ile almışsanız enjeksiyon yerinde hafif bir ağrı ve kızarıklık kısa bir süre yaşanabilir.

Radyasyona maruz kalma çok az ve kısa süreli olmasına rağmen tiroid taramaları hamile veya emziren kadınlar için önerilmez.

Tiroid sintigrafi sonuçları nasıl değerlendirilir?

tiroid-sintigrafiNormal bir tiroid sintigrafisinde tiroid bezinin büyüklüğü, şekli ve yerinde herhangi bir anormallik görünmez. Tiroidinizin görüntüsü üzerinde yeşil bir renk olacaktır. Görüntüdeki kırmızı lekeler tiroidte anormal büyümeleri gösterir.

Anormal bir tiroid sintigrafisinde muhtemel bir tümörü işaret eden büyümüş veya pozisyonu dışındaki bir tiroid görülebilir. Anormal ölçümler aynı zamanda tiroid bezinin radyoaktif maddeyi çok fazla veya çok az topladığını gösterebilir.

Bir tiroid sintigrafisinin anormal sonuçları;

Nodüler guatr, toksik nodüler guatr, Graves hastalığı, hipertiroidizm, hipotiroidizm veya tiroid tümörlerinin göstergesi olabilir.

Bunu da Okuyun

TÜMÖR MARKERLARI (BELİRTEÇLERİ) NELERDİR?

Tümör belirteçleri kanserli hücreler veya vücudun diğer hücrelerinin kansere verdiği cevaba göre veya bazı iyi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.