Bakteri ve virüsler çoğu zaman birbirine karıştırılan, halk arasında da mikrop olarak adlandırılan enfeksiyon etkenleridir. Bakteri ve virüsler aslında birbirinden tamamen farklı mikroorganizmalardır.
Aşağıda bu iki organizma arasındaki farkları bulabilirsiniz.
1- Bakteriler, genellikle birkaç mikrometre uzunluğunda olan ve kavisli, küresel, çubuk ve spiral (tekil form bakteri olarak adlandırılır) gibi birçok şekle sahip olan tek hücreli mikroorganizmalardır.
Virüsler ise bir bakteriden 10,000 kat daha küçük mikroskobik parçacıklardır.
2-Bakteriler, tek hücreli, prokaryotik organizmalardır; hava, toprak, su, bitki ve hayvanlarda neredeyse her yerde bulunurlar. Hücre duvarı ile çevrilidirler ve bağımsız olarak çoğalabilirler.
Virüsler ise canlı bir hücrenin dışında bulunduğu zaman, uyku halindedir; ancak hücre içindeyken konakçı hücrenin kaynaklarını alır ve daha fazla parçacık halinde çoğalmaya başlar. Yani çoğalmaları için yaşayacak bir ev sahibine ihtiyaçları vardır.
3-Bakterilerin yararlı olanları da mevcuttur ve vitamin üretme, atıkları parçalamak, sütü peynir haline getirme gibi pek çok faydalı işlevi yerine getirirler. Aslında, insan ağzı 500’den fazla bakteri türüne ev sahipliği yapmaktadır. İnsan vücudunda bulunan bazı bakteri türleri enfeksiyonları önleyebilir ve K vitamini gibi yararlı elementleri üretebilir. Aynı zamanda bakteriler yoğurt, peynir ve tüketmeden önce fermantasyona tabi tutulan bir çok gıda ürününün üretimi için de gereklidir.
Virüslerin ise hepsi zararlıdır. Virüslerde genetik materyal kapsit olarak bilinen koruyucu bir katmanın içindedir. Canlı bir hücrenin dışında bulunduğu zaman uyku halindedir; ancak hücre içindeyken konakçı hücrenin kaynaklarını alır ve daha fazla parçacık halinde çoğalmaya başlar. Aslında, hücreleri bu parçacıkların içine atar ve kendisini bu hücrelere bağlar, sonuçta DNA’larını hücrenin içine boşaltır. Ardından konakçı hücrenin normal işlevini geçersiz kılar, protein üretimini durdurur ve kaynakları yeni üretim için yönlendirir.
4-Çoğu bakteri yapay besiyerlerinde üretilebilir.
Virüsleri üretmek zordur, embriyonlu yumurta ya da hücre kültürlerine gereksinim vardır.
5-Bakteriler antibiyotikler ile öldürülebilir.
Antibiyotiklerin virüsler üzerinde her hangi bir etkisi yoktur. Virüsler ancak antiviral adı verilen ilaçlarla yok edilmeye çalışılır.