PRP NEDİR? BİR EFSANE Mİ YOKSA GERÇEK Mİ?

 

prpSon yıllarda trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma anlamına gelen PRP (plasma rich platet) tedavisinin potansiyel etkinliği hakkında pek çok şey yazılmıştır. 

Tiger Woods, Rafael Nadal gibi birçok ünlü sporcu diz problemleri ve kronik tendon yaralanmaları gibi çeşitli sorunları için PRP tedavisi almıştır. Bu tür spor yaralanmaları tipik olarak ilaçlar, fizik tedavi veya ameliyatla tedavi edilmiştir. Bazı sporcular ise PRP tedavisi ile spor hayatlarına daha çabuk döndüklerini belirtmişlerdir.

PRP tedavisi geniş çaplı olarak tanınsa dahi halen cevaplanması gereken sorular vardır:

•Trombosit bakımından zengin plazma tam olarak nedir?

•Nasıl etki eder?

•PRP ile hangi koşullar tedavi edilir?

•PRP tedavisi etkili midir?

PRP nedir?

Kan bir sıvı (plazma olarak da bilinir) olmasına rağmen, aynı zamanda küçük katı bileşenleri (kırmızı hücreler, beyaz hücreler ve trombositler) içerir. Trombositler kan pıhtılaşmasında görevlidir. Bununla birlikte, trombositler ayrıca yara iyileşmesinde önemli olan büyüme faktörleri olarak da adlandırılan yüzlerce protein içerebilir.

PRP, kan içinde tipik olarak bulunanlardan çok daha fazla platelete(trombosite) sahip plazmadır. Trombosit konsantrasyonu – ve dolayısıyla büyüme faktörlerinin konsantrasyonu – normalden 5-10 kat fazladır.

PRP preparatını elde etmek önce hastadan kan alınmalıdır. Trombositler diğer kan hücrelerinden ayrılır ve santrifüjlenerek konsantrasyonları arttırılır. Ardından artan trombosit konsantrasyonu kalan kan ile birleştirilir.

PRP nasıl etki eder?

PRP’nin nasıl etki ettiği tam olarak bilinmemesine rağmen, laboratuar çalışmaları, PRP’deki büyüme faktörlerinin artan konsantrasyonunun iyileşme sürecini potansiyel olarak hızlandırabileceğini göstermiştir.

PRP tedavisi hangi durumlarda kullanılır?

•Kronik tendon yaralanmalarında

•Artrit tedavisinde- Diz kireçlenmesinde

•Akut bağ ve kas yaralanmalarında

•Cerrahi sonrası

•Kırık tedavisinde

•Yukarıda sayılan cerrahi nedenler ve hastalık tedavilerinin dışında da PRP’nin kullanım alanı bulduğu yerler vardır.

Bunlar:

•Doku yenilenmesini hızlandırdığı düşünüldüğü için estetik dermatoloji ve kozmetoloji alanlarında sık olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kırışıklık, cilt lekeleri, cilt çatlakları, cildin aşırı yağlı veya kuru olması durumlarında PRP uygulamalarından faydalanılmaktadır.

Bunun dışında;

•Saç dökülmesini kontrol altına almak amacı ile

•Zayıf ve güçsüz saçların daha güçlü hale gelmesi amacı ile

•Saçlardaki hacimsizliği gidermek amacı ile PRP uygulamaları yapılmaktadır.

PRP tedavisi etkili midir?

PRP ile tedavi umut vericidir fakat üzerinde daha fazla çalışma yapılmasına gerek vardır. PRP, kronik tendon yaralanmalarının tedavisinde etkili gibi görünse de PRP terapisinin gerçekten etkili olup olmadığının belirlenebilmesi için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyacı vardır.

Yaralanma ve artrit gibi uygulamaların dışında örneğin cildin gençleşmesi üzerine etkileri yaklaşık 1 yıla yakın sürmektedir. Akne ve yara izleri gibi durumlarda PRP etkisi kalıcıdır.

PRP’nin yan etkileri nelerdir?

PRP uzman bir doktor ve doğru prosedürler uyarınca uygulandığında her hangi bir etkisi yoktur. Bir çok yerde kök hücre tedavisi olarak geçmesine rağmen PRP kök hücre tedavisi değildir. Kişinin kendi kanından elde edilen hücrelerin tekrar kendisine uygulanmasıdır. Bazı durumlarda PRP uygulanması sakıncalı olabilir. Bu durumlar:

-Karaciğer hastalığı olanlar

-Pıhtılaşma bozukluğu olanlar

Bunu da Okuyun

AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Tükürük ağzımızı nemlendirmek, temizlenmesini sağlamak ve yiyecekleri sindirmek için gereklidir. Ayrıca tükürük ağızdaki bakteri ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.