Hepatit B virus (HBV) siroz ve karaciğer kanseri yapabilen bir virustur. Hepatit B hastalığı akut ve kronik şekilde olabilir.
Kişi virus ile karşılaştığında akut enfeksiyondan bahsedilir. Akut enfeksiyon 6 aydan fazla sürerse hastalığın kronikleştiği kabul edilir.
HBV Nasıl Bulaşır?
Doğum sırasında (enfekte anneden doğum sırasında bebeğine bulaş), enfekte partner ile cinsel temasta bulunmak, uyuşturucu enjeksiyonunda kullanılan materyallerin ortak kullanımı, enfekte kişinin kanı veya açık bir yarası ile direkt temas ile hepatit B virusu bulaşabilir.
HBV aynı kaptan yemek yemekle, sarılmakla, öpüşmekle, tokalaşmakla, öksürük ve hapşuruk gibi damlacık yoluyla bulaşmaz.
Akut Hepatit B’nin Belirtileri Nelerdir?
Ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı-kusma, karın ağrısı, idrar renginde koyulaşma,sarılık ve eklem ağrısıdır.
Kronik Hepatit B’nin Belirtileri Nelerdir?
Uzun yıllar hiçbir belirti vermeyebilir, fakat karaciğer etkilenmeye devam eder. Yıllar sonra siroz ve karaciğer kanseri gelişebilir.
Hepatit B Tanısı Nasıl Konur?
Yapılan kan testleri ile kişinin taşıyıcı mı olduğu , akut veya kronik Hepatit B’li mi olduğu, hepatit B’ye karşı koruyuculuğunun olup olmadığı ve aşıdan fayda görüp görmeyeceği anlaşılır. Bu testler HBsAg, HBeAg, Anti HBe, Anti HBc, Anti HBc IgM, Anti HBs, HBV DNA ‘dır.
Hepatit B Önlenebilir mi?
Hepatit B’yi önlemenin en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit B aşısı güvenli ve etkilidir (%90 üzerinde koruyuculuk sağlar).