Nazal mukozanın iltihabına (inflamasyon) alerjik rinit adı verilir.
Kronik hapşuruk, burun akıntısı , kaşıntı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerin eşlik ettiği bir rahatsızlıktır.
Mevsimsel alerjik rinit saman nezlesi olarak bilinir. Çeşitli tipteki polenlerle, toz zerrecikleri, kimyasallar , kediler alerjiye neden olabilir. Deri testleri etkenin saptanmasında yardımcı olur.
Alerjik rinitli hastalarda astım ve ekzema gibi hastalıkların görülme ihtimali de daha yüksektir.
Alerjik rinitin tedavisinde alerjenlerden uzak kalmak önemlidir fakat tamamen bunu önlemek mümkün değildir. Alerjenin tipine göre önlem alınmalıdır. Örneğin: polenler için araba ya da evlerde camları kapalı tutmak, güneş gözlüğü takmak, polen miktarının pik yaptığı zamanlarda dışarı çıkmamak önlemler arasında olabilir.
İlaç tedavisi tedavide ikinci yöntemdir. Steroidli nazal spreyler ve sedasyon yapmayan antihistaminikler tedavide kullanılabilir. Steroidlere alternatif olarak sodyum kromoglikat da kullanılabilir. Antikolinerjik ilaçlar (atrovent gibi) ve dekonjestanlar diğer kullanılabilecek ilaçlardır. Diğer bir tedavi yöntemi immünoterapidir. Bu yöntemde tanımlanmış alerjenin artan dozlarda vücuda injeksiyonudur. Bu sayede alerjene karşı direnç geliştirilmesine çalışılır. Bu yöntem genellikle alerjenden uzak kalma ve ilaç tedavisi ile tedavi olamayanlarda kullanılır.